Четвърт милион българи и румънци работят на Острова

2694
Четвърт милион българи и румънци работят на Острова

Повече от четвърт милион българи и румънци са дошли във Великобритания през последните пет години - и това още преди пазарът на труда да се отвори изцяло за тях, пише британският в. „Дейли Мейл”, цитиран от Стандарт нюз.

Според публикацията около половината от тях са получили разрешение да станат селскостопански работници на краткосрочен договор, а още хиляди са на постоянна длъжност.

Общо повече от 175 000 национални номера за осигуряване са били връчени на работници от България и Румъния. Останалите 75 000 души са се установили тук със своите семейства.

Зараждат се опасения, че когато забраните бъдат вдигнати догодина, жилищният въпрос, трудовият пазар и обществените услуги ще се окажат под още по-голям натиск.

Румъния и България се присъединиха към ЕС едва през 2007г. и не са получили непосредствен достъп до всички работни места и услуги във Великобритания. Но статистики, публикувани миналата седмица от вътрешното министерство в Лондон, сочат, че между 2007 г. и 2012 г. общо 262 929 молби на българи и румънци за работа или оставане в страната са били одобрени.

В германското издание "Фокус" пък се посочва, че две трети от германските граждани искат по-големи препятствия за имигранти от страни от ЕС. Според тях, ограничения трябва да има преди всичко за имигрантите от Югоизточна Европа.
Проучването, проведено на фона на дебата за така наречената имиграция на бедняците от Румъния и България, разкрива, че повече от две трети германците подкрепят въвеждането на ограничения за източноевропейски имигранти, като румънци и българи.

Според изследването 28 на сто от анкетираните са се изказали в полза на ограничаването на имиграцията от някои страни-членки на ЕС. 41% твърдят, че трябва да бъдат наложени бариери за пришълци от всички страни на ЕС.

Същевременно, 27% са на мнение, че всички граждани на ЕС трябва да имат право да мигрират към Германия.

Дискусията за наплива на бедни източноевропейски имигранти се разгаря все по-силно в Германия, пише германският в. „Ди Велт”. Същевременно, експертът по миграцията проф. Клаус Баде предупреждава срещу „създаването на паника”.

От своя страна, Ханс Вернер Зин- директор на Института за икономически изследвания Ифо, призова на имиграцията да се „сложи край”.

ЕК: Българите и румънците ще пътуват и работят свободно

Свободното движение на гражданите в рамките на Европейския съюз (ЕС) е един от основните принципи на Единния пазар и то трябва да бъд...

Зин казва, че Директивата на ЕС за свободното движение трябва да бъде изменена спешно. При определени условия, социалното осигуряване в Германия „е около два до три пъти повече от средната работна заплата в Румъния или България”. Мотивираната от това миграция „неизбежно ще доведе до ерозия на германската социална държава”, смята Зин.

Същевременно, експертът Баде предупреждава срещу истеричните реакции към пристигането на ромите в Югоизточна Европа. Той също така отхвърли впечатлението, че Германия в момента преживява масирана имиграция на бедността и заяви, че „това е всяване на паника”.

Специалистът коментира изискването на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих градовете да изострят контрола си.
„Тези изказвания предизвикват у населението отбранителна позиция срещу нежеланата имиграция, която обаче не може да бъде забранена”, подчертваа Баде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество