Четвърти празник на киселото мляко се състоя в Трън

21261
Четвърти празник на киселото мляко се състоя в Трън
Снимка: Thinkstock

Около 30 домакинства, земеделски производители и млекопреработвателни фирми са взели участие в състезанието за най-чисто и вкусно кисело мляко. Надпреварата е част от днешния празник на киселото мляко, провел се в Трън, съобщиха от граничната община.

Проявата се организира за четвърти път от фондация "Д-рСтамен Григоров", община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България. Инициативата цели да популяризира българското кисело мляко, производството и консумацията на български традиционни млечни продукти, уточни Юлия Григорова - председател на фондация "Д-р Стамен Григоров".

Греков примамва Япония с кисело мляко, розово масло и вино

С традиционни български продукти министърът на земеделието и храните Димитър Греков представи селско стопанство пред Япония. "Земедели...

Участниците са представили разнообразни видове кисели млека - с босилек, с мед и др., различни видове сирена, кашкавали други продукти. По традиция в Трънско млякото се кваси в глинени съдове, наречени рукатки. Жури на състезанието за най-добре домашно подквасено овче, краве, козе мляко и смес е бил екип от микробиолози. Презентация на своя млечен продукт "урда" са направили гости от съседна Сърбия.

Производителите на най-добрите млека са отличени. На празника са гостували и представители на японското посолство. Фестивалът на киселото мляко се организира в Трън в честна откривателя на "лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров, който е от трънското село Студен извор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com