Извънредно заседание на ВСС заради SMS-а на Борисов

4280
Извънредно заседание на ВСС заради SMS-а на Борисов
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) провежда извънредно заседание.

Причината са обстоятелствата около изпратения SMS на и препратен от премиера Бойко Борисов миналия четвъртък, съобщава "Фокус".

Яне Янев: Лозан Панов прикрива какво се случва, за да може да се узурпират ключови съдилища

Лозан Панов в момента говори много остро и много политически, за да може да прикрие какво се случва в някои съдилища. Целта е определен...

Всички членове на Съвета се очаква да се съберат. Срещата е неформална и не е под "шапката" на някоя от постоянно действащите комисии към съвета. Следващото редовно заседание по принцип е на 21 януари, пише Клуб Z.

Членове на ВСС призоваха веднага, след като се разбра, че някой "отвътре" информира в реално време министър-председателя, всички просто да си покажат разпечатките от телефоните. За това не е нужно прокурорско разследване или искане на прокуратурата за достъп до трафични данни.

"Надявам се, че ще дойдат всички. И отсъствието също ще е показателно", коментира Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

Припомняме, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов показа миналата седмица пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.) Ne go priehme.” SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Яне Янев не пожела да разкрие кой от ВСС му е пратил SMS-а за Панов

Лидерът на РЗС Яне Янев, който е съветник на премиера Бойко Борисов, отказа да назове кой от Висшия съдебен съвет му е дал информацията...

Премиерът Бойко Борисов отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението.

След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...