Членовете на ЦИК ще бъдат 19

23860
Членовете на ЦИК ще бъдат 19
Снимка: БГНЕС

Членовете на ЦИК ще бъдат 19. Ръководството ще се избира от парламента, а президентът ще издава указ за назначаването им.

Това реши на заседанието си Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, която гласува текстове от проекта на второ четене, съобщиха от пресцентъра на НС.

Ръководството на ЦИК ще се избира от парламента, а членовете - от президента

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) - председател, двама заместник-председатели и секретар, ще се избира от парла...

Според приетия текст парламентарните партии ще имат възможност да предлагат членове на ЦИК съобразно представителството си в Народното събрание, възможност за предложения ще имат и гражданските и неправителствените организации.

Председателят, двамата заместници и секретарят ще бъдат избрани от парламента, като депутатите изрично записаха, че те трябва да са от различните парламентарни групи. Предложенията за членове на ЦИК ще се гласуват след прозрачна процедура на изслушване в правната комисия. Чак след това ще предложат на президента да издаде указа за назначаването им.

"Така успокояваме партиите и президента, който също беше разтревожен.Този път кандидатите няма да бъдат анонимни, а одобрени и изслушани в правната комисия", обясни Манолова. Според приетите текстове се запазва възможността на партиите и коалициите, които имат евродепутати, но не са в парламента, да имат свой представител в ЦИК.

Броят на членовете на ЦИК от 15 се увеличава на 19 с оглед на възможността всяка една от парламентарните партии да предложи по един представител и на гражданското общество. Мая Манолова пое ангажимент половината от квотата на Коалиция на България в ЦИК да е предложена от граждански организации.

"Искахме да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия да създадем професионален експертен орган, каквато е практиката в европейските държави, но това наше предложение предизвика редица подозрения в другите партии и гражданския сектор". Така председателката на комисията Мая Манолова обоснова внесените предложения от Коалиция за България между двете четения на текста.

ЦИК вече ще се назначава от НС

ЦИК вече ще се назначава от парламента. Досега това бе в правомощията на президента. Това е една от промените в новия Изборен кодекс. ...

От името на Атака Павел Шопов защити предложението ЦИК да се избира на паритетен принцип, за да може парламентарните партии да имат по равен брой членове. Това ще се изчисли като от 19-те се извади броят на членовете, представители на политическа сила, която има евродепутати.

Комисията прие предложението на Атака в Изборния кодекс да се запише, че право на представители в ЦИК имат "партиите и коалициите, които имат избрани с техните листи членове на Европейския парламент." Според Шопов така няма да се стимулира политическото номадство.

Не бе прието предложението на ГЕРБ да се запази редът на конституиране на ЦИК, както бе досега, като председателят да се назначава по предложение на най-голямата парламентарна група.

От името на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева представи предложението на института членовете на ЦИК да се избират на квотен принцип – 5 от парламента, 4 от президента. Според нея така ще се осигури баланс на интереси, какъвто има и в другите колегиални органи.

Предложението не бе прието, срещу него възразиха от коалиция за България и от ДПС.

Ралица Негенцова вече не е говорител на ЦИК

Ралица Негенцова се оттегли като член и говорител на Централната избирателна комисия, в чиято работа активно участва без прекъсване от...

Към ЦИК се създава Обществен съвет, който да подпомага дейността му. Депутатите записаха, че изборният ден приключва не по-късно от 20 часа, а решенията на ЦИК ще се обжалват пред ВАС, но сроковете вече ще се изчисляват в календарни, а не работни дни.

Комисията прие на второ четене и текстовете, уреждащи сформирането, състава, изискванията и начина на работа на Районните избирателни комисии, Общинските избирателни комисии и Секционните избирателни комисии.

Заради преференциалното и машинното гласуване съставът на ОИК и на СИК ще се увеличи.

Комисията прие правилата за регистрацията, правата и задълженията на наблюдателите и застъпниците по време на различните видове избори.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com