X
 
 

Чужденци протестираха за промяна и чист въздух в София (СНИМКИ)

4381 17
Чужденци протестираха за промяна и чист въздух в София (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Стотици представители и симпатизанти на Европейска партия "Волт" от над 20 страни протестираха из софийските улици с шествие от Университета за архитектура, строителство и геодезия до сградата на Столична община с искания за промяна и чист въздух.

Шествието, старателно ескортирано от полицията, водеха евродепутатът на Волт Деймиън Бьозелагер и лидерът на Волт България Настимир Ананиев, носейки огромна трансперанта с номера на Волт за местните избори и мотото на протеста: „Европа диша, София издиша; Искам да дишам; Заедно за промяна“. Европейците преминаха по ул. „Граф Игнатиев“, покрай Съдебната палата, Министерския съвет и президентството, продължиха по ул.“Раковски“ и пред сградата на Столична община като през цялото време по пътя припяваха исканията си на английски и раздаваха листовки на български език за подкрепа на гражданско движение „Заедно за промяна“ на местния вот, с което Волт се явява.

Феликс Сирол от Мюнхен даваше тон по мегафона стих по стих и множеството припяваше и повтаряше след него: “Навсякъде, където отидем хората искат да знаят кои сме ние и откъде идваме. Ние сме от Европа – красива, красива Европа и ако не можете да ни чуете - да го изпеем още по-високо“. В напев звучаха и множеството преповтаряше и призивите: „Ние намираме решения за спиране на замърсяването“; „Смяна на системата, не смяна на климата“.

Минувачите се чудеха, някои питаха протестиращите в коя държава се намират. Повечето спираха, снимаха с телефоните си. Много от минувачите оставаха озадачени, неразбирайки английските песнички и се взираха старателно в плакатите, сред които имаше и на български – „Глътка чист въздух“; „Достоен живот“; „Заедно за промяна“; „Гласувайте за Волт с № 58“, „Бойко, иди си!“.

„Виждаме в цяла Европа и в цял свят, че климатичните промени удрят абсолютно всички. Замърсяването на въздуха е част от тези климатични промени“, заяви евродепутатът на Волт Деймиън Бьозелагер. „За нас е много важно да покажем, че всички европейци сме дошли тук да заявим за този местен проблем – мръсния въздух на София, че цяла Европа го припознава и трябва да работим и на местно ниво, за да може навсякъде в Европа да е добре“, заяви пред Actualno.com той.

Бьозелагер сподели още, че са провели подобно събитие в Букурещ, където направили огромен митинг срещу корупцията. „В Мюнхен също имахме подобно събитие, за да покажем, че бедността сред старите хора е огромен проблем в Германия и се присъединиха хора от цяла Европа, за да заявят, че трябва да се предприеме нещо срещу това и ние предлагаме конкретни решения“, добави той.

Първата паневропейска партия се учредява на конгрес в София

Представители на 20 организации на Европейска партия "Волт" от различни страни заседават в София на учредителен конгрес, който се прове...

"Искаме да се носи лична отговорност и да дишаме чист въздух", заяви Настимир Ананиев и посочи, че 14 000 българи умират всяка година и затова мръсния въздух е огромен проблем. Не случайто протестът е под надслов "Европа диша, София издиша", подчерта той и изтъкна: "Над 400 души от над 20 държави подкрепят този проект, който не е само софийски, а е европейски". Ананиев каза още, че протестът е насочен срещу столична община, която е отговорна не само за мръсния въздух. "Няма прозрачност, не знаем как гласуват общинските съветници, няма публичен онлайн регистър, няма публичност за работата на инспектората", заизрежда той. 

Сред протестиращите бяха и Александър Томов и негови съпартийци. Димитър Митев, главен секретар на Българска социалдемокрация евролевица коментира пред Actualno.com, че проблемът с чистотата на въздуха е значим и той опира до икономическото състояние на гражданите. "Ако хората имаха по-добри финансови възможности, щяха да карат по-екологични автомобили, нямаше да горят твърди горива и отпадъци, за да се отопляват, така че икономическото развитие и повишаването на доходите е ключово. Качеството на въздуха е свързано с качеството на живот, което зависи от доходите", подчерта той.

ЕК за втори път заведе дело в Европейския съд срещу България заради мръсния въздух

В общо шест различни области, Европейската комисия (ЕК) предприема действия срещу България заради неизпълнение на наши задължения по ев...

„Когато имаме свободно движение на хора в Европа при различни стандарти и различни данъчни системи (при нас подоходният данък е плосък, в другите държави е прогресивен) и се получават изкривявания и изпразване на държави като нашата в посока натам, където са високите доходи. За съжаление други държави като Румъния, Хърватска, Словакия се справят много по-добре от нас с тези тенденции, защото там доходите се вдигнаха значително през годините“, отбеляза Митев.

Митев и колегите му донесоха черния плакат, призоваващ Борисов да се оттегли от управлението, на който е поставен и малък колаж с портретите на анимационния герой Барни Ръбъл, правосъдния министър Данаил Кирилов и кандидата за следващ главен прокурор Иван Гешев с надпис: „Барни Ръбъл Данаилов Кирилов и Иван Слуганамутри Гешев – срам и позор за правосъдието и обида за интелигентните хора!“ и поясни: „Промяната на държавата трябва да започне от София. Смятаме, че имаме ли нов кмет на София, много скоро ще имаме и предсрочни парламентарни избори. Тази промяна е необходима. Бойко Борисов е вече 10 години на власт и се вижда, че този човек не се справя – не може да качи доходите, не може да качи пенсиите, не може да се справи с демографската катастрофа в страната“.

Митев отбеляза още, че Коалицията „Заедно за промяна“ не издига свой кандидат , а подкрепя Мая Манолова, както поясни – „за да се свали управлението на тази поставена кукла на конци, тази безпомощна жена, която изпълнява чужди нареждания“, визирайки досегашния столичен кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Go back where you came from 15 Go back where you came from преди 1 месец Профил на трол?
  За по- чист въздух в София , трябва само да намалим прииждащите хора от другата част на страната. Също не е зле да се намалят колите на семейство - съседите ми имат едно дете ( непълнолетно) , а имат 3 автомобила. Всички останали действия за намаляване на емисиите ще са свързани с това отново ние Софиянци да плащаме! И още хиляди зони в града! Ако не беше зимата 6 месеца ( или всичко беше едно пол виж още ›› е като в Нидерландия) можеше и да сме всички на колела и са дишаме чист въздух , но уви...
 • емисия и предварителна продажба 14 емисия и предварителна продажба преди 1 месец Профил на трол?
  от утре започва !
 • борсовият индекс 13 борсовият индекс преди 1 месец Профил на трол?
  WASDU : LXE
 • Поп-фолк : 12 Поп-фолк : преди 1 месец Профил на трол?
  да се възпява повече въздухът ! 7-8 да се заеме с нов продуцентски клип , една червена туба от Ферари за мене и за тебе .
 • вече не идват заради поп-фолк и ракия 11 вече не идват заради поп-фолк и ракия преди 1 месец Профил на трол?
  новата стратегия за туризъм почва да се развива както предвидено !
 • на границата специални зона за преминаване от 10 на границата специални зона за преминаване от преди 1 месец Профил на трол?
  българският въздух в чуждият !
 • Помпо-мерите се цертифицират от кого ? 9 Помпо-мерите се цертифицират от кого ? преди 1 месец Профил на трол?
  чрез намомпените гуми хазната губи от недеклариран износ !
 • концесите ? 8 концесите ? преди 1 месец Профил на трол?
  ама опаковките по евро стандарт !
 • троини мерки ! 7 троини мерки ! преди 1 месец Профил на трол?
  количества над един литър да се ограничават , подобно на тубата резервна за бензин или дизел
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  да развием и тази част на досега пренебрегатия национален ресурс - вместо аутсурсин литрови опаковки , алуминеви, стъклени , с чист български въздух за износ . Добавката от ароматизираща ракия в чичета чист въздух няма да вреди на продажбите и дистрибуция . Напротив , ще има насърчителен ефект западноевропейския купувач в замърсените градове да вземе от рафтове в големите вериги за хранителни сток виж още ›› и именно нашият продукт ! Чист въздух плюс една глътка тройна , и последното гратис по линията на ол-инклюсиф !
Нагоре