ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

2426
ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване
Снимка: БГНЕС

Машината за гласуване, която е отказала в Сърница след 10.30 ч., не е спряла вследствие на температурата, защото тя не е била толкова висока в помещението. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ. Тя допълни, че за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.

"Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се охлажда помещението", каза още зам.-председателят на ЦИК.

Ясна е цената на допълнителните машини за гласуване

Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така обясни твърденията за разногласия в...

Навсякъде гласуването върви спокойно, няма напрежение, няма спрели машини. Няма получени сигнали, с изключение на този от Сърница. По думите на Матева тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

"Утре ще тръгнат към всички районни избирателни комисии по три машини във всеки район и се надяваме кметовете на общини, областни управители, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видя машина, да гласуват на нея преди изборите", каза още Матева.

Зам.-председателят на ЦИК допълни, че машините ще бъдат прибрани още тази вечер и евентуално, ако има балотаж, ще бъде инсталирана новата бюлетина, съдържаща само тези кандидати. За изборите за Народно събрание ще се гласува със същия софтуер, който беше и за 4 април. "Снощи утвърдихме бюлетината за чужбина, тъй като там няма преференции, заради невъзможността за промяна на софтуера ще остане един запис отгоре на бюлетината вдясно - преференции и предпочитания, няма да има кръгчетата, защото това не е въпрос на софтуера", обясни Матева.

Ще може да се сравнява кодът, който е създаден и одитиран за изборите на 4 април. Той ще бъде същият за всяка машина и в страната, и в чужбина, и ще се съдържа на всеки разпечатан нулев или окончателен протокол с резултатите, както и на всяка разписка, с която избирателят след като е гласувал, вижда направения избор.

В 700 секции у нас ще има по две машини за гласуване, в чужбина ще са 421

За изборите на 11 юли ще има 421 машини за гласуване в 273 секции в чужбина. В страната ще има машинно гласуване в 9401 СИК като в 700 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com