Д-р Иван Анчев: Русия иска всички да са като тях - бедни нещастни, озлобени, не вярващи никому (ВИДЕО)

2906
Д-р Иван Анчев: Русия иска всички да са като тях - бедни нещастни, озлобени, не вярващи никому (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с д-р Иван Анчев – политолог, дипломат, специалист в областта на международна сигурност и противодействието на тероризма. Завършил е академията на ФБР в Куонтико. Като дипломат в посолството ни в САЩ отговаря за правоохранителните връзки между България и САЩ, а по-късно и с Мексико и Канада. От 2016 до 2020 г. е генерален консул на Република България в Чикаго с район на отговорност Средният Запад на САЩ.

“Моето становище като гражданин е, че този демонтаж трябваше да се случи много по-отдавна, още наравно с премахването на паметника на Ленин в центъра на София, защото за всички е ясно, че това не е войнишки паметник, не е културно-историческа ценност, а е един тотем, един символ на доминацията на съветска русия върху България.“, казва д-р Анчев. „Премахването на този символ не само, че е закъснявало, то е наложително, защото по този начин, макар и 35 г. по-късно, ние твърдо показваме нашето откъсване от „Империята на злото“ и нашата принадлежност към европейската цивилизация, там където е мястото на България, където българското общество винаги е било, но е било прекъснато, уви, на 9 септември 1944 г., европейското развитие на нашата нация.“ Още: Доц. Георги Цветков: Войната не е спряла, Русия няма да победи (ВИДЕО)

„Виждаме една засилена хибридна активност на самото руско посолство в България, което, трябва да се признае, изпълнява много добре своите задачи и функции. Имайки помощта и подкрепата на 5-тата колона в България, това става далеч по-лесно. И всички тези, които ги видяхме да са защитници на МОЧА, те по един или друг начин трябва да оправдават „благоволението“, което целят и което получават от русия, защото в противен случай те биха били станали непотребни.“

Според дипломата електоратите на БСП и ПП „Възраждане“ са сродни и в един момент ще започне противоборство между тях, защото г-жа Нинова през последните години превръща БСП от една условно лява партия в дясно-консервативно-националистическа, каквито са „Атака“ и „Възраждане“. „Така че електоратите на БСП и „Възраждане“ са или много близки или потенциално ще се слеят. Там някъде е и електоратът, подкрепящ президента Радев.“ Но това е не повече от 10-15 % от обществото.

Д-р Анчев отчита като грешка на украинската страна преекспонирането на контранастъплението. То нагнети обществото, политическите ръководства на съюзническите държави и сега, когато забуксува, руските агресори се показват в една почти печеливша роля и излъчват по руската телевизия кадри, създаващи впечатление, че нещата не се развиват добре за украинците. „Да, със сигурност там има трудности, но още по-лошо - създава се впечатление, че русия изземва стратегическата инициатива, което е много голям проблем в момента за цялото западно общество, защото това води единствено до все по-силни гласове за сключване на някакъв мир, който няма да е изгоден не само за Украйна, той няма да е изгоден за западнохристиянската цивилизация, към която ние принадлежим. И слава богу, в момента сме на правилната страна.” Още: "Обявяването на война" от Царство България на САЩ и Великобритания: Политическа игра на властите (ВИДЕО)

„Атаката на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври е много успешен опит на москва да отвлече вниманието. Най-големият печеливш от тази варварска атака е не друг, а москва. Не изключвам да има някаква договореност през Иран, които са де факто, ръководителите на „Хамас“, да се предприеме тази атака, точно в този момент.“

Целият разговор на Васил Данов с д-р Иван Анчев ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ преобрази зоната край моста „Чавдар“ в столицата

Всеки човек има право на достоен живот

Ето кога Светият синод ще избере новия Сливенски митрополит

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com