Да строят кравеферма към затвора в Белене канят куп фирми, някои без опит

7552
Да строят кравеферма към затвора в Белене канят куп фирми, някои без опит
Снимка: Фонд "Затворно дело"

Шест фирми кани фонд „Затворно дело“, една от които да построи кравеферма на остров Персин (Белене). Парите за целта са осигурени – близо 2 милиона с ДДС, от Програмата за развитие на селските райони. Години наред обаче не могат да ги оползотворят, защото с поредица процедури възложителят не успява да си избере изпълнител или да открие читав.  

Сега от Фонда обявяват нова, шеста поредна поръчка. Този път е с договаряне без предварително обявление. Поканени да подадат оферти са шест еднолични дружества. Никое от тях обаче не блести с особена строителна биография, сочи справка в Камарата на строителите. Една от поканените – „Лидерпроект“ например, изобщо не е вписана в регистъра на Камарата. Дейността ѝ даже не е строителство, а проектиране и инженерингови услуги.

„Тим Строй груп 81“ е вписана, но с 5 души персонал. Отразени са ѝ само два обекта – ремонт на фундаменти и площадка, прахоуловители и колони на междуцехови комуникации във Вълчи дол; обновяване и модернизация на сградно ВиК в болница „Проф. д-р Димитър Шойлев“ – София. Дружеството е учредено в гр. Левски едва през август миналата година.

„Хидрострой БГ – 63“ от Самоков е с 9 души персонал. Няма производствен опит в последните три години. Вписан ѝ е само един обект – преустройство на детски лагер в с. Панагюрски колонии.

„Нов стандарт“ (София) е с отразени в Камарата точно три сходни обекта – изпълнение на мерки за енергийна ефективност в общините Елена, Габрово и Благоевград. Последно, през 2020 година, е била с 25-членен персонал.

„Топлогаз Инженеринг“ (Плевен) не е декларирала производствен опит за последните три години. Преди това фирмата е изпълнила газоснабдителна инсталация - площадков газопровод и вътрешна газова инсталация за един корпус в габровско училище, мерки за енергийна ефективност в пловдивска детска градина и преустройство на отоплителна инсталация в сградата на РЗОК – Габрово. Персоналът ѝ към 2019-та година е 11 души.

В сравнение с останалите „Хоризонт – Иванов“ има направо солиден строителен опит – с 11 изпълнени обекта. Дружеството е с персонал от 153-ма души към 2019 г.

Отпреди четири години Фонд „Затворно дело“ има договор с ДФ „Земеделие“, с който ѝ е отпусната безвъзмездна финансова помощ от 3,2 млн. лв. по спечелен проект за изграждане на предприятие за преработка на краве мляко на острова. Освен строителство, с тези средства е обезпечена доставка на товарен автомобил и технологично оборудване.

Четири провала за евро кравеферма към затвора в Белене

Колко провала са нужни, за да (не)се построи една европейска кравеферма към затвора на остров Белене – е въпрос към ръководството...

Първата поръчка за строителство на кравефермата е обявена през декември 2018 година с прогнозна стойност 1,5 млн. лв. без ДДС. За нея кандидатстват фирма „Давидов 2012“ ООД – Сандански, и консорциум „Персин 2019“ (състоящ се от фирмите „Пирс – Д“ ООД, „Престиж Бизнес – 93“ ООД, „Гел 2000“ ООД и „Авлига Проект“ ООД).

В хода на процедурата първият кандидат е отстранен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът. Оказва се обаче, че са объркани цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-скъпи от обявените максимални стойности. Той също бива отстранен, а процедурата – прекратена.

Втората поръчка е вече с договаряне без обявление. Да подадат оферти през април 2019 година са поканени същите двама участника плюс „Българска компания“ АД (към днешна дата ЕАД). На поканата отговарят „Давидов 2012“ и „Българска компания“. В преговори участва само фирмата от Сандански – на братята Ангел и Симеон Давидови. Именно тя сключва договор с Фонд „Затворно дело“ на 31-ви май 2019 г. Стойността му е 1 515 300 лева без ДДС.

Ангажиментът е да се изпълнят няколко подобекта – първи и втори етап от строителството на предприятие за преработка на краве мляко, вертикална планировка, плътна масивна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.

Близо 2 месеца след старта на строителните дейности договорът бива прекратен по взаимно съгласие, при изпълнени 0,99% от обекта и платени 15 066 лв.

След 4 опита избраха кой да изгради кравеферма за затвора в Белене

Четири опита бяха нужни на фонд „Затворно дело“ да избере кой ще построи кравеферма на остров Персин (Белене). Отпреди бли...

Следва обявяване на нова, трета поред поръчка за същия обект – на 16 август 2019. Тя е с прогнозна стойност 1 529 181 лв. без ДДС. Явява се само ДЗЗД „Давидов груп“, съставен от „Давидов 2012“ ООД  (95% дял в консорциума) и „Стонас Груп“ ЕООД – с. Първомай.

След кратко време процедурата бива прекратена, тъй като офертата не отговаряла на условията на възложителя. Една от причините е, че написаното е несъвместимо със ситуацията в обекта. Например, дадено е подробно описание на монтаж и демонтаж на скеле, каквото няма в Белене.

През октомври 2019 г. е обявена четвърта поръчка за същия обект. Избраният механизъм, по който да стане изборът, е пряко договаряне. 

Шест фирми и консорциуми са поканени да участват - ДЗЗД "Давидов Груп", ДЗЗД "Персин 2019", „Българска компания“, "Химремонтстрой" АД, „ВДХ“ АД и "Биотерм" ЕООД.

Предложения подават само „Биотерм“ (с цена от 1 527 650 лв.) и консорциум „Давидов груп“ (цена от 1 500 237 лв.). Комисията избира по-евтината оферта на „Давидов груп“, съставено от същите двама участника като в предишната процедура. На 21-ви октомври 2020 г. договорът с консорциума е прекратен „поради виновно неизпълнение от страна на изпълнителя“. Извършени към онзи момент са едва 6,53% от дейностите по договора. Платената сума тогава е 98 021 лв. а дължимата неустойка е 280 443 лв.  

Искат кравеферма за затвора в Белене, имат и пари, но... ядец

Трети опит прави Фонд „Затворно дело“ (ФЗД) да избере фирма, която да построи кравеферма на остров Персин (Белене). Отпред...

(Имотът, върху който ще се строи)

В през април 2021 г. изпълнителният директор на Фонд „Затворно дело“ Маргарита Дойчинова публикува решение за откриване на нова, пета поред поръчка, която е оскъпена с близо 150 хиляди лева. Прогнозната й стойност е 1 639 294 лв. без ДДС.

За участие в откритата процедура се явява единствено фирмата „Хоризонт – Иванов“ ЕООД. Тя обаче е отстранена, защото е дала 120 календарни дни – с 20 дни повече от заложения максимален срок за изпълнение.     

В публикуваното днес решение за шеста процедура сумата е същата – 1,6 млн. лв. без ДДС (или близо 2 млн. лв. с ДДС).  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com