Данъчни облекчения за деца – само ако нямате задължения към хазната

9146
Данъчни облекчения за деца – само ако нямате задължения към хазната
Снимка: iStock

От тази година родителите, които са плащали данъците си, ще могат да получат по-високи данъчни облекчения за деца, обясниха на брифинг от НАП. Това е възможно заради промените от 2020 г. на данъчното законодателство. За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са, съответно, 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 за три и повече деца. Това означава, че родителите ще получат съответно до 450 лева за едно дете, 900 - за две и до 1 350 за три и повече деца. Досега родителите получаваха едва по 20 лева за дете след намаляването на данъчната основа.

От 1 декември до края на годината родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца.

Две са условията за получаване на тези данъчни облекчения - това са изисквания към децата и изисквания към родителите. Детето трябва да не е навършило пълнолетие към 31 декември 2021 г., както и да не е настанено в дом на държавна издръжка. То може да е гражданин и на друга страна членка на Европейския съюз.

Две важни изисквания има за родителите:

Първото е да имат облагаеми доходи, защото това е данъчно облекчение, не е помощ или някакъв вид обезщетение, това е намаление, отстъпка от данъците, които физическите лица плащат.

Второто много важно условие е родителите да нямат старо неплатено задължение към бюджета - било данък, било осигурителна вноска или неплатена пътна глоба.

Ако се плати просроченото задължение, след това можете да се подаде данъчната декларация.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина.

Втората възможност е с подаването на годишна данъчна декларация в срок от 10 януари до 3 май догодина. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

Данъчни облекчения за деца, покупка на жилище, ремонти: Как да спестите пари през 2021 г.

Българското законодателство е предвидило редица данъчни облекчения за различните социални групи на обществото. Благодарение на тях, гра...

При част от хората данъчното облекчение ще може да се получи с една по-голяма декемврийска заплата. При други това ще стане с януарските заплати, обясниха от НАП.

Ако родител няма достатъчно голяма данъчна основа, за да получи цялото облекчение, тогава се допуска да се ползва такова до размера на дохода. Остатъкът може да се ползва от другия родител, но за целта задължително се подава данъчна декларация. Тоест - не е допустимо и двамата служители да ползват данъчното облекчение през работодателя.

Припомняме, че гласуването на това данъчно облекчение предизвика сериозни спорове в пленарната зала в края на 2020 година, когато беше предложено от последното правителство на ГЕРБ. Първоначалната идея бе да има по-високи детски добавки за всички родители. Проектът на бюджет за 2021-а, където бе записано, че през 2020 г. надбавки получават 572 хил. Деца, предизвика драма. През 2021 г. децата трябваше да са 1,26 милиона, а през 2022 г. предвидените да получават помощи, отново намаляват и са 491 хил. заради подоходните критерии. Тази едногодишна помощ отприщи вълна от недоволство и в крайна сметка ГЕРБ смениха подхода и в крайна сметка и данъчното облекчение в този си размер остана еднократно.

Новото данъчно облекчение ще се ползва от всички родители, включително и от тези, които получават и надбавки.Според изчисленията то ще струва на хазната 135 млн. лв. по-малко приходи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Десетки хиляди хора вече са подали декларации за данъчните облекчения за деца и за данъчни облекчения за деца с увреждания, каза в онлайн брифингът говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com