Десетки хиляди иманярски набези през 2017 г., регистрирани - едва 122

3460
Десетки хиляди иманярски набези през 2017 г., регистрирани - едва 122
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди са иманярските набези през 2017 г., но регистрираните са едва 122, което бележи лек спад в работата на органите на МВР.

Това каза главен инспектор Ангел Папалезов - началник сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

46-годишен мъж е задържан при извършване на незаконни разкопки в НИАР "Мадара"

46-годишен мъж е задържан при извършване на незаконни разкопки в НИАР “Мадара”. Това съобщиха от ОД на МВР - Шумен. Той бил...

„България е с едно от най-богатите културни наследства в Европа. Нареждаме се в челната тройка заедно с Италия, Гърция, Испания. За съжаление, много често са обект на престъпни посегателства от иманярския контингент, както и на криминалния, който се занимава с кражби. През изминалата година иманярските набези са десетки хиляди, но тези, които са установени и регистрирани от органите на МВР, са едва 122, което бележи лек спад в работата на органите на МВР в сравнение с минали години, когато бяха около 140-150 случая на година“, коментира Папалезов.

Според него това е така, защото този вид престъпления се характеризират с изключителна латентност, тъй като голяма част от престъпленията се извършват в слабо населени райони, в горски масиви, в земеделски земи, където се намират археологическите обекти на България.

„При тези 122 регистрирани случая задържаните лица са 116, като можем да отличим и да похвалим областните дирекции на Стара Загора и на Пазарджик, които през изминалата 2017 г. имат най-много проведени реализации и регистрирани случаи в областта на археологическото културно наследство. Съответно в Пазарджик са 15, а в Стара Загора – 14 случая, което е много сериозна работа от колегите с много задържани културни ценности, с доста сключени споразумения от криминалния контингент с прокуратурата“, допълни той и уточни, че това носи надежди за голям превантивен ефект в съответната област, предаде Фокус.

По думите му по отношение на извършените кражби на културни ценности, за изминалата година те са 82, като най-голям брой са кражбите от частни домове на съвременни произведения на изкуството, на картини и скулптури, на антикварни предмети.

Изправят пред съда иманяри, разкопавали край "Рациария"

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу трима младежи, извършвали незаконни изкопни работи в охранителна...

„Откраднатите картини през 2017 г. са 224, а иконите, откраднати от религиозни храмове, са 58. Това е лек спад на извършените кражби, което донякъде кореспондира с проведените мероприятия от областните дирекции по охранителни обследвания, както на църквите, така и на музеите и на търговските обекти, които предлагат културни ценности за продажба“, каза още Ангел Папалезов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...