Димитров: Очакваме разрешение от македонската страна да възстановим паметника на полк. Каварналиев

1109
Димитров: Очакваме разрешение от македонската страна да възстановим паметника на полк. Каварналиев
Снимка: БГНЕС

Очакваме разрешение от македонската страна да възстановим паметника на полк. Каварналиев край Дойран. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод представянето на реновирания паметник на полковника в Националния исторически музей.

Проф. Димитров подчерта, че възстановява паметника на полк Каварналиев за втори път. „Първият път, спазвайки законите на Република Македония, направихме точно копие на паметника въз основа на снимките, с които разполагахме – стари снимки на паметника, издигнат над гроба му от един друг известен български военен - подполк. Борис Дранголов, който през 1916 година, като командир на 9-ти Пловдивски полк, заема същата позиция, която три години преди това е заемал полк. Каварналиев. Подполк. Тъй като македонското законодателство изисква паметник, който се възстановява, да бъде абсолютно същия – от същия материал, същите размери и същата форма на оригиналния, направихме го абсолютно същия“, разказа проф. Божидар Димитров.

Борисов за пеещия паметник: Много хубав, като жив е, направо уникален

Толкова жив и хубав паметник отдавна не съм виждал, направо е уникален. Поздравления на скулптора. Това каза днес премиерът Бойко Борис...

„Тогава македонското правителство ни отказа, като се позова на нещо, което го няма в подписаната от тях Женевска конвенция за водене на война, в която се казва, че всяка държава, която има погребани свои войни на чужда територия, независимо от каузата на войната, има право да им изгради военно гробище или военен паметник. Македонската страна се позова на нещо несъществуващо, а именно това, че полк. Каварналиев е висш военен, а висшите военни определяли завоевателната политика на България спрямо Македония и поради тази причина отказаха“, уточни той.

Директорът на НИМ обясни, че първото копие на оригиналния паметник е било подарено на Община Шумен през 2009 година и той е издигнат в градинката до Гранд хотел „Шумен“. Проф. Димитров припомни, че след разрушаването на паметната плоча на връх Каймак-Чалан премиерът на Република Македония каза в интервю, че България има право да изгради паметник на загиналите български войни, стига да спазва македонското законодателство.

„Веднага поръчах отново да ми изработят същия паметник на същата фирма, която изработи първия. Тя разполагаше и с чертежите, необходимите машини и с всичко останало и много бързо изработи паметника от бял камък, какъвто е бил и оригиналът. Сега стоим и чакаме разрешение на македонската страна“, посочи той.

„Спазвайки техният закон, аз изпратих съответния пакет документи до нашето външно министерство. Доколкото знам дирекция „Югоизточна Европа“ във външното министерство е предала тези документи на нашето посолство, а то на македонското социално министерство, което кой знае защо по техните закони от 1996 година се грижи за чуждите военни паметници и сега чакаме тяхното решение. Надяваме се да го получим много бързо, да не чака, както предишният паметник 3 години“, допълни проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com