Димитър Узунов: Голяма легенда е, че Пеевски е назначавал магистрати

4363
Димитър Узунов: Голяма легенда е, че Пеевски е назначавал магистрати
Снимка: БГНЕС

Това е голяма легенда, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов в ефира на Нова телевизия относно думите на уволнената съдия Румяна Ченалова, че назначенията на магистрати минават през одобрението на депутата от ДСП Делян Пеевски.

Преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски, обяви Ченалова преди дни. Тя посочи, че има информацията от свой колега, от когото е разбрала, че посредникът между народния представител и магистратите е неназован кмет на областен град.

Екатерина Захариева: Смяната във ВСС е провокация

Внезапната смяна във ВСС е провокация. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на заседанието на ВСС. Тя доп...

Димитър Узунов заяви, че който и да е кадрови въпрос не се решава със съгласуване. 

"Аз вече останах с впечатление, че с господин Борисов сме били заедно от детската градина", каза още Узунов.

Представляващият ВСС, който изненадващо смени на поста Соня Найденова преди седмица, заяви, че не познава лично премиера Бойко Борисов, а го е виждал само няколко пъти на официални събития, а при втората им среща Борисов дори не го помнил. Припомняме, че в изтеклите записи между бившата шефка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и Румяна Ченалова, Узунов беше квалифициран като "човека на Бойко". Госпожа Янева я познавам като председател на СГС, каза още Димитър Узунов.

Той заяви още, че е показал разпечатка на телефонните си съобщения във връзка със скандала, който започна с изпратения SMS до Бойко Борисов по време на заседание на ВСС. Представляващият ВСС каза, че още на следващия ден поискал телефонният му оператор да издаде удостоверение за SMS-ите си.

"В никакъв случай докладът няма да бъде сложен в някакво чекмедже. Ще прегледаме всички констатации", каза Димитър Узунов относно доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше обявен вчера. "Ще набележим мерки и конректни срокове", каза още той.

Томислав Дончев не е съгласен, че властта гледа с розови очила на доклада на ЕК

Докладът е такъв, какъвто е. Много се изненадвам как се чете всяка буква на 27 януари, след като няма нищо различно от това, което сме ...

"Намираме се на прага да извършим съдебна реформа. Тези конституционни промени трябва да бъдат доразвити", каза Димитър Узунов.

Проблемите са много, посочи Узунов в отговор на въпрос защо според доклада на Transparency International ("Трансперънси Интернешънъл") България по Индекса за възприятие на корупция е след държави като Уганда, Сенегал, Гана и Македония. "Полагаме всички усилия", каза още той, добавяйки, че ВСС няма законодателна инициатива. "За да се прилага законът, трябва подходяща нормативна база", каза още той. 

Той припомни, че дълго време ВСС е работил в несигурна политическа обстановка, говорейки за времето на кабинета на Пламен Орешарски и падането на първото правителство на Борисов.

През последните две седмици членовете на ВСС бяха във фокуса и на скандал със SMS, изпратен до премиера Бойко Борисов, който той впоследствие препрати до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на заседание на Съвета по случая "Яневагейт". Тогава Панов обяви, че е получил съобщение с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". SMS-ът към Панов беше във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу Владимира Янева относно изтеклите записи и заключенията на Етичната комисия.

Малко по-късно представляващият ВСС беше сменен, като на мястото на Соня Найденова дойде Димитър Узунов. Предложението дойде с извънредна точка на заседание на Съвета, а за него не знаеха половината от членовете му. Според бившия правосъден министър Христо Иванов изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор, смята Иванов.

Цацаров: Докладът не е унищожителен, явно Механизмът не работи

Ако влезем в 10-тата година с подобен доклад, това значи, че този механизъм не работи, както трябва или не работим съобразно механизма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com