До края на 2020 г. половината от биоотпадъците у нас трябва да се рециклират

9520
До края на 2020 г. половината от биоотпадъците у нас трябва да се рециклират
Снимка: Getty Images/Guliver

Забранява се изхвърлянето на биоотпадъци в контейнери за смесени битови отпадъци. Това става с приетата на днешното заседание на кабинета Наредба за разделно събиране на биоотпадъците, предаде БГНЕС.

С наредбата се забранява и неконтролируемото изгаряне на биоотпадъците. Забранява се смесването на разделно събраните биоотпадъци с останалите отпадъци, забранено е и изхвърлянето на биоотпадъците в контейнерите за събиране на смесени битови отпадъци при наличие обаче на изградени системи за разделно събиране на биоотпадъци. Идеята е тези отпадъци да се събират в специални кафяви контейнери.

Целта е до края на 2016 г. не по-малко от 25% от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона през 2014 г., да се събират и рециклират от общините. Целта е до края на 2020 г. това да важи за не по-малко от 50% от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона през 2014 г., а до края на 2025 г. - не по-малко от 70% от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона през 2014 г.

Освен това кметовете на общини се задължават да осигуряват разделното събиране и оползотворяване на цялото количество биоотпадъци от поддържането на обществените площи, паркове и градини. Те ще трябва и да извършват на всеки 5 години морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на съответната община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество