До няколко месеца Лиляна Паница ще получи медал за гражданска заслуга от президента

3450
До няколко месеца Лиляна Паница ще получи медал за гражданска заслуга от президента

До месеци Лиляна Паница, познатата на широката публика заради филма "Недадените", където нейната роля изиграва Лидия Инджова, ще бъде наградена от президента на Република България с медал за граждански заслуги.

Бившата секретарка в зловещото Комисарство по еврейските въпроси в София Паница с риск за живота си предава на евреите доклада, който е написала на 22 февруари 1943 г. под диктовката на шефа си Белев - българо-германската спогодба “Белев-Данекер” за депортиране в нацистките лагери на 20 000 евреи от царство България.  Благодарение на информацията, дадена от Лиляна Паница, евреите започват да се организират, да пишат писма, за да избегнат жестокия финал към Полша и Германия.

В София издигат Паметник на благодарността за спасяването на българските евреи

В София ще бъде издигат Паметник на благодарността за спасяването на българските евреи. Това каза Максим Бенвенисти, председател на Орг...

Вместо да получи признание за смелостта си, след 9 септември Лиляна Паница е арестувана и изправена пред страховития Народен съд. След като е изтезавана брутално и жестоко в Дирекцията на милицията, тя е освободена през август и умира преди края на 1945 г. Получава перитонит вследствие на жестоките мъчения.

За израелския инженер Самоел Ардити това е втората голяма победа в борбата му повече български граждани, спасили евреи по време на Втората световна война, да получат признание. Негова е заслугата и последният от Кюстендилската делегация, която се застъпва пред цар Борис III през март 1943 година, активистът на ВМРО Владимир Куртев, да получи титлата на института за изучаване на Холокоста „Яд Вашем“ "праведник на света", предаде БНР.

По повод предстоящото награждаване Ардити сподели, че от „Яд Вашем“ са отхвърлили предложението му титлата „праведник на народите по света“ да бъде присъдена и на Паница, затова решил да се обърне към Росен Плевнелиев още през 2013 г., но първоначално не е бил приет. Вторият инициативен комитет, който създал съвместно със столичен архитект, постигнал успех през 2015 г.

"Бяхме приети от г-жа Румяна Коларова – съветник на президента на републиката. Тя ни обеща, че ще съдейства много българи, спасили евреи по време на Холокоста, да получат гражданска заслуга. Напоследък се обърнах и към Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи, и тя ми обеща да се застъпи за нашата молба. С нейна помощ получих съобщение, че до няколко месеца Лиляна Паница ще получи гражданска заслуга", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com