Доклад: Държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха

1179
Доклад: Държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха
Снимка: БГНЕС

Най-сериозният фактор за замърсяване на въздуха в България са отделяните вредни емисии при битово отопление и мерките на национално и местно ниво не са насочени точно към овладяване на този конкретен проблем. Това показва доклад Сметната палата, направен съвместно с Европейската сметна палата и още 14 сметни палати на страни-членки на ЕС. Докладът разглежда ситуацията с чистотата на въздуха в тези 15 държави, включително България.

От по-малко значение, но все пак достатъчно важно, е факторът вредни емисии от автомобилите, като отново има забележка, че няма достатъчно добри мерки спрямо остарелия автомобилен парк. Най-минимално вредно влияние оказват вредните емисии от индустриалното производство.

Работна група към омбудсмана се заема с лошия въздух на София

Нова работна група по стария проблем за лошия въздух на София ще се задейства към институцията на омбудсмана. В състава й ще влизат пр...

В доклада има и съответните препоръки за подобряване на нещата. Що се отнася до битовото отопление, препоръката е газифициране – както на домакинствата, така и на обществените сгради. 225 сгради са свързани към централната отоплителна мрежа в София и 102 сгради са свързани към газовата мрежа в Стара Загора, отчитат одиторите. И изрично препоръчват да се монтират устройства за филтриране на въздуха към комините на сградите в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Велико Търново.

По отношение на транспорта препоръката е превозните средства на градския транспорт да са минимум със стандарт Евро 5, както и да има разширение на метрото в София. Освен това – изграждане на велоалеи и увеличаване на озеленяването, като и в това отношение има констатация за недостатъчно свършена работа – специално по отношение на инфраструктурата.

В доклад на Европейската сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект. Анализирани са също глобалните ефекти от замърсяването на въздуха. По време на първата международна конференция за замърсяване на въздуха и човешкото здраве, проведена през есента на 2018 г., Световната здравна организация обявява, че един от всеки девет смъртни случаи в света се дължи на замърсяване на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com