Доклад на УНИЦЕФ: България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност

3220
Доклад на УНИЦЕФ: България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност
Снимка: Деца

България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност и чийто достъп до основни нужди като храна, вода, подслон, образование и здравеопазване е застрашен. Това показват данните от регионалния доклад на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Докладът е изготвен съвместно с Националния статистически институт.

Около 35-40 милиона деца, или една пета от децата в региона, живеят в риск от бедност, показва докладът на УНИЦЕФ „Положението на децата в Европа и Централна Азия“. България е в топ 3 на страните с най-висок дял деца в риск от бедност и социално изключване в Европейския съюз – 33%. Сходен е процентът и за Испания, а в Румъния децата в риск от бедност и социално изключване са 41.5%. Страните с най-нисък дял са съответно Словения с 11%, Финландия с 13.2% и Чехия с 13.3%.

Данните показват, че в България живеят малко над 1 млн. деца, като най-високият дял на децата до 15-годишна възраст е в областите Сливен, Ямбол и Бургас, а най-нисък - в Смолян, Видин и Габрово.

“Близо 1/3 от децата не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината. Всяко четвърто дете няма екипировка за игра навън - колело, ролери, кънки”, съобщи Магдалена Костова от НСИ.

Детска бедност: Всяко пето дете в Германия е засегнато

Михаел има труден старт в живота. Когато е само на 2 години, той е изпратен в дом. Днес е на 19 и добре познава проблемите и предразсъд...

Пандемията от COVID-19, природните бедствия, войната в Украйна и продължаващата икономическа и енергийна криза доведоха до финансова несигурност на много семейства, което се отрази на тяхното благосъстояние и на благосъстоянието на децата им. Влиянието на бедността върху децата може да има дълготрайни последици, тъй като засяга достъпа им до основни нужди, като храна, вода, подслон и образование, здраве, закрила и емоционално благополучие.

Замърсяването на въздуха е най-същественият екологичен риск в региона. Данните показват, че четири от всеки пет деца в Европа и Централна Азия дишат замърсен въздух. В България индексът за климатичния риск за децата е сравнително висок – 3,9, като Исландия, Люксембург, Финландия и Швеция са сред държавите с най-нисък климатичен риск, а Албания и Таджикистан – сред тези с най-висок риск.

Докладът на УНИЦЕФ акцентира върху приетия цялостен план за детето от страна на българското правителство през октомври 2022 г., който е ключов фактор за намаляване броя на децата, живеещи в риск от бедност.

Председателката на Детския фонд на ООН Кристина де Бройн наблегна на неравенството в България, свързано с достъпа до образование и здравеопазване, както и на високият риск на детска смъртност в резултат на замърсения въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com