Доклад: Отчита се спад на потреблението на хранителни продукти у нас

4137
Доклад: Отчита се спад на потреблението на хранителни продукти у нас
Снимка: iStock

Състоянието на хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в Европейския съюз (ЕС), въпреки че и у нас се отчита спад на потреблението на хранителни продукти през месеците на пандемията от COVID-19. Констатацията е направена от Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) след мащабно проучване.

Тя бе презентирана от Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации – EIT Hub за България. Експертът представи доклад „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“ по време на онлайн семинар „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“, чието организиране е реализирано в партньорство с Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и Съюза по хранителна промишленост.

БЧК раздава допълнителни хранителни продукти в Драгоман и Сливница

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за Европейско подпомагане на най-нуждаещит...

От доклада се разбра, че в проучването са били включени общо 12 страни от ЕС. Производството на храни през април е спаднало с 13%, докато на другите трайни потребителски стоки е със 43%, посочи Боянова. Според данните в доклада продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните стоки, или продажбите са 94% спрямо 83% за нехранителните. В доклада се посочва, че мерките срещу пандемията от коронавирус у нас са сходни с другите страни. Въведени са рестрикции за ограничаване на разпространението на заразата и за подпомагане на населението. Потребителското търсене на храни у нас е намаляло с 4% през май, докато през юли спадът стига до 22%, спрямо миналата година. Проблем в България и в страните от Централна и Източна Европа остава застаряващата работна сила. Очаква се до 2050 г. всеки трети европеец да е над 65-годишна възраст. Има и недостиг на работници в ключови производства на храни и напитки, а също и голяма зависимост от външните пазари.

Изследователите посочват четири сценария за фермерите, преработвателите и търговците на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители и път към нови правила. Оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, а песимистичният - изкривяване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост. Университетът по хранителни технологии бе домакин на интерактивния уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него бяха представени още доклади по темите: „10 примера за иновации в хранителната индустрия от Европа“, на която лектор беше Жанет Тодорова от The Founder Institute, и „Кръгова икономика“, презентирана от Паула Рaйкенс, Мениджър иновации, Foodvalley NL- Нидерландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com