Дунав мост 2 вече свърза България и Румъния

18143
Дунав мост 2 вече свърза България и Румъния

Вторият мост над река Дунав при Видин-Калафат вече свърза двата бряга. В неделя следобед бе поставен и последният сегмент от връхната конструкция на съоръжението. Той тежи близо 120 тона и има най-малките размери и тегло спрямо останалите 178 сегмента, които са били монтирани, пише Монитор.

Така българският и румънският бряг вече са свързани и съвсем скоро по моста ще може да се преминава. Предвидено е първи това да направят в сряда премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта. С тях ще бъде и еврокомисарят Йоханес Хан.

Борисов и Виктор Понта ще преминат по присъединения Дунав мост 2

Премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта са се договорили заедно да преминат по присъединения Дунав мост 2 на 24 ...

Очаква се довършителните работи да завършат до края на годината. Ако времето се развали, мостът ще е окончателно готов през пролетта. В момента се работи по връхната конструкция и се изгражда жп естакада.

Мостът е дълъг 1791 метра, с две пътни ленти за автомобили в двете посоки, една ж.п. линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея.

След забавеното начало на проекта и някои затруднения по време на строителството, повече от година на обекта се работи денонощно - без прекъсване. В момента се изграждат защитните ребра срещу удари от кораб на един от устоите в най-дълбоката плавателна част на реката. Работи се усилено и по отводнителната инсталация. Само сегментите от връхната конструкция на моста тежат около 120 000 т.

Редактор: Десислава Ушатова

Московски: Целта е Дунав мост 2 да е завършен до края на 2012 г.

Нашата цел е мостът Видин - Калафат действително да бъде окончателно завършен до края на календарната година с всички дейности. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com