Дунавският регион е бил посетен от половин милион туристи през 2015 г.

787
Дунавският регион е бил посетен от половин милион туристи през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Повече от половин милион чуждестранни туристи са посетили българската част на Дунавски регион през миналата 2015 година, а приходите от нощувки възлизат на над 8 милиона лева.

Това стана ясно на конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион”, в която участваха министърът на туризма Николина Ангелкова и еврокомисар Корина Керцу, информира Topnovini.bg.

Ангелкова: 53 млрд. долара са световните загуби за туризма от тероризъм

53 млрд. долара са загубите за световния туризъм в резултат от терористичните атаки. Тези изчисления, направени от Американския съвет...

Министър Ангелкова уточни, че в българската част на Дунавски регион попадат 7 области: Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. Тя допълни, че повече от 132 милиона туристи са посетили страните от Дунавски регион само за миналата година, което превръща туризма в основен отрасъл за икономиките на тези държави.

Еврокомисар Керцу подчерта, че трябва да се наблегне върху мерките на сигурността, тъй като тя е сред основните показатели, влияещи решението на туристите дали ще посетят дадено място или не. Тя каза още, че Дунавски регион наброява общо 112 милиона жители, а 10 на 100 от вътрешния продукт на ЕС идва от туризъм.

По време на форума бяха представени възможностите за разгръщане на туристическия потенциал, начини за опазване на околната среда и културното наследство. Бе изтъкнато, че по ОП "Региони в растеж" са предвидени около 100 милиона евро за туристически проекти в България и Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com