Двама студенти са блокирани в Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград

50467
Двама студенти са блокирани в Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград

Двама студенти са блокирани в сградата на Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Това каза пред Радио ‘‘Фокус’’- Пирин Мариела Монева, един от основните организатори на протестните действия.

Това се е случило след издадена заповед на ръководството на учебното заведение, в която е упоменато, че до 13 януари 2014 година достъпът до сградата на ректората ще бъде забранен.

„Народе? Протестираш или умираш – сам избираш”

Частично е блокирано движението по бул. „Цар Освободител" при Министерски съвет, като движението се пренасочва по бул. „Кня...

Вчера в университета е имало десет студенти, които са участвали в окупацията, но след тяхното излизане от сградата и издаване на заповедта, те не са допуснати да влязат.

В момента има само двама студенти, които се страхуват да излязат, тъй като след това няма да бъдат допуснати, обясни Монева.

„Вчера отидохме до ЮЗУ и повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана – те я качиха до студентите”, разказа Ивайло Динев, един от Ранобудните студенти от Софийския университет.

По думите му е бил направен опит за разговор с ректора на ВУЗ-а, но той не си вдигал телефона. „Предният ден той е казал на останалите студенти в сградата, че ще ги изведе със сигурност, дори и с полиция”, допълни Динев.

Протестиращи обградиха Йовчев при "Клуб на архитекта" и му поискаха оставка*

Протестиращи, водени от едно от лицата на "Ранобудните студенти" Константин Голев, се придвижиха до ресторанта "Клуб на архитекта" на ъ...

Той каза още, че в СУ студентите окупатори ще празнуват Бъдни вечер и няма да напускат залата - някои дори смятат да доведат семействата си. Отделно в официално писмо "Ранобудните студенти" казват, че опитът под маската на коледните празници да бъдат изведени протестиращите е "възможно най-подлото действие", на което ректорът Иван Мирчев е способен.

Вчера протестиращите бяха подкрепени от „Ранобудните студенти” от Софийски университет "Св. Климент Охридски", които са пристигнали с две коли в Благоевград. Хранителните провизии на студентите в сградата на ЮЗУ „Неофит Рилски” са на изчерпване. Мариела Монева заяви, че нямат да напуснат сградата и ще продължат с окупацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com