Един от героите на скандалния "България, моя земя": "Ал Джазира" изопачава

9434
Един от героите на скандалния "България, моя земя": "Ал Джазира" изопачава
Снимка: БГНЕС

Имахме условие да се цитира обективно информацията. Искам да кажа, че по времето на комунизма не беше забранен само исляма, но и християнството. Това заяви пред bTV мюфтията Бейхан Мехмед, който участва в скандалния филм „България, моя земя”.

Снимките на „Ал Джазира” са направени през 2012 година. Тогава има конфликт между местния мюфтия Бейхан Мехмед и кмета на Кърджали Хасан Азис. Мехмед казва, че изрично е поискал обективност и е разочарован от начина, по който в крайна сметка е монтиран филмът.

Пропаганда по "Ал Джазира" за България: О, султане мой, спаси ни от чужденеца (Видео)

Скандален турски филм, озаглавен „България, моя земя”, излъчен през миналата седмица по „Ал Джазира”, разбуни д...

Мехмед се обижда обаче от сцени в „Козия рог” – например как се прави мюсюлманско погребение.

Историята има една много важна функция – тя е аргумент за права на един народ върху определени територии, направи анализ проф. Божидар Димитров. Много държави са отделяли средства чрез исторически съчинения да се предявят претенции към дадена територия. Това се е правело много интензивно от България – за Егейска Тракия, за Северна Добруджа, за Македония, за което обаче сме имали право, подчерта историкът. Турция от няколко години има една програма – „Тедър”, с която действа така. По тази програма финансирането е 1,8 млрд. долара, посочи директорът на Националния исторически музей. Спомнете си мита за Батак – бяха наели един германски учен и „една наша мърла”, буквално каза Димитров.

Дори начинаещ човек в сектор „Сигурност” е наясно – този филм неслучайно се излъчи след посещението на Ахмет Давутоглу. Но той не постигна търсения ефект, защото посещението на турския премиер мина много добре, включи се и експертът по сигурността Славчо Велков. Той даде пример с посещението на Вселенския патриарх, което не мина така добре. Сега е активен период за неосманистката идея – вижте книгата на Давутоглу „Стратегическа дълбочина”, подчерта Велков.

Ако си правоверен мюсюлманин, като гледаш филма, изпитваш възмущение. Достатъчно е 5-6 „експерти” по тероризъм да се възмутят, коментира и проф. Димитров.

Тодор Танев отрича у нас да има висше ислямско училище

Министърът на образованието и науката Тодор Танев отрича и не признава у нас да има висше ислямско училище. Това става ясно от писмения...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com