Една година живот на инат

19076
Една година живот на инат

Христо Гешов е носител на вируса хепатит Б, в следствие на който, развива чернодробна цироза в напреднал стадии. Неговата история трогна хората , след като той самият разказа как многократно е дарявал кръв в ралзлични краища на страната ни, а никой никога не го е информирал за боелстта.

 Малко след като научава страшната диагноза Христо основава фондация, която помага на носители на същия вируса и стартира Национална ифнромационна кампания за борба и превенция с хепатит под наслов „Хепатитът до мен“.

Спешен център отказа помощ на болен от хепатит

Спешният център в Червен бряг успя да си навлече гнева на хиляди хора след разказа на Христо Гешов, който е лице на кампанията за борба...

Фондацията на младото момче се бори за повече права на болните от коварния вирус, промени в законодателството, изграждане на информационна здравна система, както и връзка между кръвните центрове в страната.

„В една европейска държава, каквато е България, кръвните центрове в страната нямат връзка помежду си. Така на практика се оказва, че всеки може да дарява кръв в различни центрове за кръводаряване по всяко време с цел печалба на дарителя. Явно държавата толерира това отношение, което е жалко. На практика един дарител отива да помогне на някой, но държавата не може да го информира, ако разбере, че кръвта му е заразена с даден вирус. Неоспорим факт е, че системата за изследване на кръста е остаряла. Така на практика се оказва, че когато даден пациент е заразен с подобен вирус, но е все още е в инкубационен период, тази система няма да отчете положителен резултат и по този начин пациентът остава не само неинформиран, но и има опасност от заразяване на здрави хора. Не е нужно да напомням, че по принцип, ако пациент не е потърсил резултата си от направените изследвания за дарена кръв никой няма да го потърси, за да му съобщи новината. Това се случи и с мен“, споделя Хрисо.

Малко след като той разказа историята си пред цяла България, от Здравното министерство обещаха връзка между кръвните центрове, като д-р Таня Андреева обеща това да се случи в средата на тази година.

„Тя пое ангажимент не само към мен, като носител на този вирус, но и към всички избиратели, всички българи. Да , но тя излъга! Такава връзка все още не съществува, ако реша мога да продължа да дарявам кръв, и не само аз, всеки с подбен проблем като мен. Продажбата на кръв не спира, кръвните центрове все още не информират дарителя за носителство на даден вирус. Обидно е собствената ти държава да ти обръща гръб и да те лъже с ехидна усмивка. Аз изчаках любезно една година, промени все още няма. Наблюдавах как едно ръководство на здравното ведомство никога при никакви обстоятелства не беше запознато с проблемите на здравеопазването, те винаги научаваха за проблемите  от медиите”, допълва момчето.

Музикалното турне срещу хепатита продължава

Още благотворителни инициативи организират от Фондация „Христо Гешов“. Музикалното турне срещу хепатита даде старта си в Лу...

Национална информационна кампания „Хепатитът до мен“ стартира на 01.12.2013 година и е с продължителност една календарна година. Кампанията премина с благотворителни концерти и инициативи в различни краища на страната, с цел събиране на средства за закупуване на скринингови тестове за хепатит Б и Ц, с които от организацията започва в края на този месец, безплатни изследвания в цялата страна. Кампанията на хепатитно болния е подкрепена от едни от най – големите български изпълнители като Орлин Горанов, Мариана Попова, БТР, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Стефка Берова и още много други.

„Благодарен съм, че зад мен застанаха толкова много хора, които имам вече за приятели. Те направиха толкова много само с присъствието си. Те не се уплашиха от мен, от болестта ми, те направиха тази кампания толкова успешна и аз мога само да се поклоня пред тях”, каза Гешов.

От организацията напомнят, че на 6 юли ще има скринингова акция за безплатно изследване в родния град на Христо Гешов – Червен бряг. Повече подробности на сайта на организацията www.geshov.org

 

Фондация "Христо Гешов" с благотворителна вечер в помощ на кампанията

Благотворителна вечер в Червен бряг, в подкрепа на борбата с хепатита, организират от Фондация „Христо Гешов“ и Ресторант &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com