"Едно птиче ми каза": Нотариуса е бил сътрудник на МВР от 2005 г.

23624
"Едно птиче ми каза": Нотариуса е бил сътрудник на МВР от 2005 г.
Снимка: Колаж/Actualno.com

Убитият бизнесмен Мартин Божанов - Нотариуса е бил регистриран като сътрудник на МВР през 2005 г. Това съобщи във Facebook журналистът "Антикорупционния фонд" Николай Стайков.

Изнесената информация идва по-малко от 24 часа след изпратена до медиите позиция от МВР, в която се казваше, че не могат да кажат дали Божанов е бил техен сътрудник, защото било държавна тайна и за разкриването ѝ се предвижда наказание. 

"Едно малко птиче"

Стайков разказа и как е научил информацията - кацнало до него едно малко птиче със сгънато листче в човката, на което пишело "Държавна тайна".

На листчето пишело, че Нотариуса е регистриран като информатор на МВР през 2005 г. от служител на Трето РПУ в София. "Същият полицай е извършвал многократно "множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, вкл. за свидетели срещу него", пише Стайков. Това било установено при проверка преди две години, но за служителя нямало никакви последствия. Още: С атака по Калин Стоянов: Бойко Рашков отговори защо е назначил жената на "Нотариуса" в МВР

Припомняме, че бившият главен прокурор Иван Гешев вече обяви, че Божанов е бил сътрудник на Трето РПУ в столицата. Той посочи, че информацията му била 80% сигурна.

Според поста на Стайков ръководният полицай на Божанов се казва Виктор Младенов. За служител с това име има малко публична информация. Такъв полицай е бил номиниран в ежегодния конкурс на община Благоевград – "Джовани Фалконе" през 2012 г. От кратката информация за него става ясно, че е работил в отдел "Криминална полиция" и е участвал в акция срещу наркоразпространението.

Разкритието идва на фона на твърдения от премиера Николай Денков, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов прикрива връзки между "Осемте джуджета", Нотариуса и МВР. Самият Стоянов министър определя твърденията като "безумия и неистини".

Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса", написа във Facebook той вчера. Още: Николай Стайков посочи кой е агентът на политическо влияние в прокуратурата

Припомняме в началото на март разследващият сайт BIRD публикува материал, в който се твърдеше, че Калин Стоянов е разговарял с убития Мартин Божанов. Според източници на медията в средата на октомври 2021 г., Ивайла Бакалова и Николай Стайков от Антикорупционния фонд са имали среща с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На тази среща е присъствал и Стоянов, който по това време е начело на ГДБОП. Минути след приключването на срещата, от телефона на Стоянов е засечен разговор чрез мобилно приложение, който съвпада по продължителност с разговор, воден от Божанов по абсолютно същото време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com