Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

3511
Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Иван Гешев твърди, че убитият на 31 януари тази година Мартин Божанов - Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР.

По-конкретно - според отстранения бивш обвинител №1 Нотариуса е работил за оперативен служител от икономически отдел в 3-то РПУ в София.

Още: АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

"80% вярно, 20% невярно"

В интервю пред Миролюба Бенатова и Генка Шикерова в "Дневен ред" той отказа да посочи откъде е информацията му, но и уточни, че тя може да не е на 100% вярна.

"Не е слух. Потвърдиха ми го хора. Да кажем, че 80% е вярно и 20% невярно. Да кажем - непроверена информация", каза той.

Още: "Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото

По думите му, след като се е разразила сагата след убийството на Нотариуса, конкретният служител на МВР е бил помолен да стане квартален полицай, за да не се разраства още повече случаят. Само че полицаят е напуснал - не е ясно дали само районното управление или системата на МВР като цяло.

"Когато си секретен сътрудник, ако някой работи срещу теб в цялата страна, веднага се уведомява ръководният полицай. По този начин има протекции и го предупреждават", каза Гешев.

Още: Разкритие: Службите свързаха Размиг Чакърян - Ами, Петьо Еврото и "Евролаб"

Божанов с охрана и полиция пред "SS клуб" - нормално ли е?

Припомняме, че Антикорупционният фонд изсветли схемите на Мартин Божанов - Нотариуса, който според АКФ е бил посредник между мафията и съдебната власт и е имал частен клуб за магистрати „SS“ за договаряне на резултати от дела.

Журналистическото разследване показа, че пред клуба редовно е имало полиция и охрана, като дори излязоха снимки на конкретен полицай. Вътрешният министър Калин Стоянов обаче отрече.

Още: В комисията за Нотариуса: Прокурори се оплакаха от оказан натиск

Снимка: Нотариуса, АКФ

"Мартин Божанов - Нотариуса е използвал син буркан. Влизал е най-спокойно на паркинга на Специализираната прокуратура, обикалял е с охрана. Задължително трябва да се провери дали той е имал статут на информатор, доверено лице, или по някакъв начин е сътрудничил на органите на МВР. Парадирал е с особен статус, гласи наша информация. Призивът ми е да проверите дали той е имал такъв статус и кой му го е дал", заяви през февруари Николай Стайков от АКФ пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Защо разследваме един умрял човек, а не тези, които са го убили? Защото е безопасен. Докато Петров (Петьо Петров - Еврото - бел. ред.) е доста по-сериозна личност и има други като него, той не е сам", каза Гешев.

Още: Европейски магистрати искат проверка на България заради заплахите към съдия Цариградска

Гешев за Петьо Еврото, Пеевски и Борисов

Продължавайки темата за бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, който е обвиняем и издирван по делото "Осемте джуджета", Иван Гешев заяви: "Естествено, че се познавахме, всички го познават. Аз съм следовател, полицай, прокурор от 1995 г.".

Навлизайки в политическите теми, бившият главен прокурор пак обясни защо е нарекъл определени хора "политически боклук" - думи, заради които бе отстранен от поста си, защото урони престижа на съдебната власт. Той каза, че тогава се е извинил за словата си, но сега не се извинява.

По думите му - ГЕРБ и ДПС дълго време действали заедно. "Тези партии, за съжаление, са се превърнали в еднолични търговски дружества, които имат еднолични управители – дали е Борисов, дали е Пеевски, дали е Асен Василев. Те търгуват с власт", каза Гешев.

И отказа да отговори за пореден път на въпроса защо не е разпитал настоящия съпредседател на ДПС Делян Пеевски по делото КТБ. Гешев твърдеше, че името на Пеевски не присъства никъде в документите за фалиралата банка. "Нямало е основание за такъв разпит", посочи бившият обвинител номер едно.

Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com