Едва 3% от бежанците в страната са с висше образование

4622
Едва 3% от бежанците в страната са с висше образование
Снимка: Gettyimages.com

Повече от 5 хиляди са получили хуманитарен статут или статут на бежанец през миналата година у нас. Едва 3% тях имат висше, а всеки трети няма никакво образование.

За сравнение, в Германия, там всеки пети бежанец е с висше образование, а всеки трети - със средно. Икономисти предупреждават, че потокът ще продължи и в следващите години, съобщава bTV.

От Москва заявиха, че обвиненията на Турция за бежанците са цинични

Москва смята за абсурден и циничен опита на турския премиер Ахмет Давутоглу да прехвърли отговорността за смъртта на сирийските бежан...

Бежанците, регистрирани в бюрото по труда, в края на миналата година са били 19, а 38 са започнали работа чрез борсата, показва справка на Агенцията по заетостта

„Проблемът, който се случва често, е, че много от тях нямат документи за образование. Когато са тръгвали, не са ги взели със себе си. Нямат и документи за трудов опит и това е една от пречките за пълноценната им реализация в България”, заяви Ангел Ангелов от агенцията.

Според икономисти държавата трябва да вземе мерки, така че у нас да остават полезни за икономиката имигранти.

„Независимо какви огради строим, мигранти ще има. Дори в най-ниско продуктивните сектори един зает създава добавена стойност между 18 и 23 хиляди лева годишно”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Берлин ще се справи с престъпността сред мигрантите

Управляващите в Германия партии обещава в петък да предприемат агресивни мерки срещу мигрантите, които извършват престъпления, след кат...

В противен случай е много възможно и те да се наредят на опашката за социални помощи.

Икономисти изчисляват, че при евентуален поток от 10 хиляди мигранти в следващите години 17 милиона лева, инвестирани в езикови умения и професионална квалификация след 2-3 години ще се изплатят в добавена стойност повече данъци и осигуровки в хазната. В противен случай, само социалните помощи годишно ще са на тази стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com