Едва 5 на сто от автомобилите у нас са нови, половината са над 20-годишни

2476
Едва 5 на сто от автомобилите у нас са нови, половината са над 20-годишни
Снимка: БГНЕС

Почти нови, на възраст до 5 години, са едва 4,95% от автомобилите у нас. 47,5% от колите по пътищата ни пък са над 20-годишни, показват данни на МВР към началото на месец март, цитирани от Монитор.

У нас е малък и делът на автомобилите между 5 и 10 години – само 6,7%. Огромна част от колите - 40,8%, са между 10- и 20-годишни. Но най-много са автомобилите над 20 години по родните пътища. Това ни прави уникални.

Важно за шофьорите: Нови правила за прехвърляне на автомобил

Собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановен...

България е единствената държава от ЕС, в която най-старите коли имат и най-голям дял. Статистиката поставя най-близо до нас Полша, където делът на леките коли над 20 години е 37,9%, показват данните на Евростат. Автопаркът е много стар и в Естония – 31,5% са много амортизирани, но там колите до 5 години са три пъти повече, отколкото у нас, и имат дял от 15%.

По думите на автоексперта Христо Радков българинът кара предимно автомобили втора употреба на стойност между 5 и 10 хиляди лева. Това обаче не е толкова фатално, тъй като нашенецът шофира добре, обясни Радков в ефира на БНТ. Експертът бе категоричен, че възрастта на една кола не е проблем, просто е необходимо тя да бъде добре поддържана. Докато средната възраст на автомобилите у нас е 16 години, в Германия пада до 10. Радков обобщи, че в България няма никакви стимули за покупката на нов автомобил.

Продажбите на превозни средства в България се понижават с над 20% през изминалата 2020 година до 241 302 броя спрямо 302 461 за предходната година, става ясно от данни на „Пътна полиция“. В същото време регистрациите на нови автомобили в страната се свиват с близо 37 на сто, докато тези на употребяваните леки коли се понижават с 18%. През 2020 г. са закупени 27 428 нови автомобили в категориите M1 и N1, докато през 2019 г. техният брой достига 43 378. От друга страна, броят на употребяваните леки и лекотоварни автомобили нов внос се понижава до 187 179 спрямо 229 039 през 2019 г. Броят на регистрираните леки автомобили през 2020 г. се увеличава с 36 817 до 2,87 млн. превозни средства. Така общият брой на всички моторни превозни средства в България възлиза на 3,81 млн. превозни средства. Над 159 хил. МПС, които са били заведени на отчет през изминалата година, или 66%, са на възраст над 10 години, посочват от „Пътна полиция“.

Междувременно стана ясно, че с около 5 лв. ще поскъпне техническият преглед на колите от лятото, така вече за ГТП ще се плаща около петдесетачка. Причината е, че от 12 юли вcички aвтoмoбили в България задължително трябва да имат cтикeр c чип зa eкoлoгичнa групa. Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата. Освен това при кражба на автомобила ТОЛ системата ще може да засича по чипа регистрационния номер. Големите градове пък ще могат да спират движението на колите от определена екологична група, когато нивата на замърсяване на въздуха са високи. Ако автомобилът замърсява въздуха, за него ще има ограничение за движение в определени зони. Може да се стигне и до временна забрана за движение за определени екологични групи в града.

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха

Продажбите на нови автомобили в Европа са спаднали с 24 процента спрямо година по-рано до рекордно ниско ниво през януари, съобщи АФП. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com