ЕК: Нямаме данни за миграционна вълна от България и Румъния

11968
ЕК: Нямаме данни за миграционна вълна от България и Румъния
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия няма данни за миграционна вълна от българи и румънци към други държави от ЕС, които отвориха трудовите си пазари от 1 януари 2014 година. Това заяви на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, предаде БТА.

ЕК работи на основата на информация, а не на предразсъдъци, следим пресата и забелязваме, че изглежда няма голям брой нахлуващи българи и румънци в други държави от ЕС, добави говорителят.

ЕK отряза Лондон за вратичка в законите, позволяваща ограничаване на българите и румънците

Ограниченията за за български и румънски работници не могат да бъдат удължени. Това обявиха от Европейската комисия, съпоставяйки...

Тод отбеляза, че до началото на настоящата година е имало ограничения за наемането на българи и румънци едва в девет държави от Общността. Тези ограничения, продължили 7 години, бяха част от европейските договори, ратифицирани от парламентите на всички държави в ЕС. Договорите не предвиждат допълнителни ограничения, поясни говорителят.

Той цитира данни, според които основната част от българите и румънците, възнамерявали да се установят в друга държава от ЕС, за да работят, вече са направили това. Много независими проучвания сочат, че мигрантите допринасят за местната икономика и за социалната система. Приемащите страни са облагодетелствани, когато приемат голям брой чуждестранни работници, заяви Тод.

В отговор на въпрос той посочи, че държавите от ЕС разполагат с правото да експулсират граждани на Общността, ако след 3 месеца престой тези граждани нямат средства за живот или са заплаха за местната социална система. Това е право, а не задължение на държавите, уточни говорителят.

Тод посочи, че макар ЕК да признава възможността някъде да възникнат проблеми по отношение на местата в училище и инфраструктурата при прилив на имигранти, тези проблеми трябва да бъдат решавани не чрез налагане на ограничения в свободното движение. Европейският социален фонд може да бъде използван за това, 10 млрд. евро годишно са на разположение в този фонд, 20 на сто от тази сума е за разходи, свързани с приобщаването. Държавите трябва да се справят сами, когато възникват проблеми, добави говорителят.

Ще има ли имигрантска вълна от Източна Европа към Западна?

"Когато британците идват с хиляди на нашето Черно море, на нашите курорти и се държат като пещерни хора, пият и се бият, ние не казва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество