ЕК одобри програмата ни с полицейски мерки срещу нелегалната имиграция за 73 млн. евро

4028
ЕК одобри програмата ни с полицейски мерки срещу нелегалната имиграция за 73 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри българската програма с полицейски мерки срещу нелегалната имиграция и опазването на границите за 72,76 млн. евро. Парите ще бъдат поетапно отпускани през следващите 5 години, информира БНР.

Парите бяха предварително заложени в европейския бюджет до 2020 година. За тяхното отпускане обаче правителствата трябваше да получат "зелена светлина" за предложените от тях национални програми за действие. 

ЕК: Всички страни от ЕС трябва да се включат в справянето с миграционната криза

Всички държави от Европейския съюз трябва да се включат в усилията за справяне с миграционната криза. Това се казва в съвместно изявлен...

За всички членки с външни граници днес одобряваме общо 2,4 милиарда евро, за справяне с миграционния натиск, каза говорителят на Еврокомисията Наташа Берто. Тя допълни, че на проблема се гледа „с широко отворени очи“. 

По така наречения Фонд „Вътрешна сигурност“ българската програма също е потвърдена – това са мерки за наблюдение на границата ни със Сърбия и Турция, използване на модерни технологии и закупуване на оборудване за граничните патрули, борба с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици, сътрудничеството с полицейските власти на всички наши съседни държави. 

България ще ползва парите и за подобряване консулските системи за издаване на шенгенски визи и подобряване системата за засичане на пръстови отпечатъци в реално време, като част от борбата срещу чуждестранните бойци-джихадисти, отиващи да се бият за "Ислямска държава". 

Около 40,3 млн. евро отиват за охрана на границите и още 32 млн. за полицейско сътрудничество през следващите 5 години. 

Българските евродепутати ще настояват бежанците да се разпределят на квотен принцип в ЕС

Българските представители в Европарламента ще настояваъ бежанците да се разпределят на квотен принцип между 28-те държави членки на ЕС....

През март бе одобрена първата българска програма с мерки по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за 10 млн. евро. 

България обаче още не е получила първия транш от парите по тези програми за годината, защото не е одобрен национален орган, който да съблюдава за изпълнението им, съобщиха за националното радио източници от Комисията. Това вероятно ще стане на по-късен етап.

Същевременно стана ясно, че през следващите дни балканските държави ще бъдат заляти от нова, многохилядна бежанска вълна. Само през изминалия ден от гръцкия остров Лесбос към столицата Атина потегли голям кораб препълнен с хиляди имигранти, съобщават местните медии. 

Една част от тях възнамеряват да потърсят спасение в града, а друга ще се отправи към границата с Република Македония и оттам ще потегли към Сърбия и през Унгария за страните от Европейския съюз (ЕС).

Лазаров: Миграционният натиск към България се е увеличил пет пъти за година

През януари тази година на българската граница са задържани 660 души, опитващи се да влязат в страната нелегално. В сравнение с януари ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...