ЕК препоръчва за независим преглед над дейността на прокуратурата

2912
ЕК препоръчва за независим преглед над дейността на прокуратурата
Снимка: Getty Images

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да посочи отново липса на убедителни и трайни резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност в България.

ЕК може да задейства "Фронтекс" в Македония

Европейската погранична агенция може да помогне на Македония да контролира своята граница с Гърция. В момента „Фронтекс“ им...

Докладът с оценките на институцията за реформите на правосъдието и вътрешните работи все още не е официално оповестен и ще бъде публикуван едва идната сряда.

Двете стратегии за съдебна реформа и противодействие на корупцията, приети от българското правителство, все още предстоят да бъдат приложени на практика, пише в неокончателния вариант на мониторинговия доклад за свършеното през миналата година по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, информира БНР.

Освен за непрозрачност при назначенията в съдебната власт, този път Висшият съдебен съвет (ВСС) е критикуван и заради медийния скандал с подслушани разговори на двете съдийки.  Без поименно в текста да се назовават Владимира Янева и Румяна Ченалова, там се говори за "две лица, замесени в нередности със сериозни съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната система", обясни пред "Хоризонт" източник запознат с доклада. Едва "след външен и вътрешен натиск" ВСС се е самосезирал по случая, отбелязва Брюксел.

По отношение независимостта на съдебната система, ЕК определя като "окуражаващо“ публичното говорене на съдии в подкрепа на реформата.

"Въпреки, че поправките в Конституцията са значително променени от първоначално предложения текст, тяхното гласуване от парламента е важна стъпка към реформата на ВСС, отбелязва мониторинга по повод текстовете в основния закон, които накараха правосъдния министър Христо Иванов да подаде оставка.

Получаваме 850 000 евро безвъзмездно за модернизация на газопреносната мрежа

Европейският съюз одобри инвестирането на близо 180 млн. евро за газови връзки между България, Румъния, Австрия и Унгария. Страната н...

"Нуждата от по-дълбока реформа на Прокуратурата се потвърждава от липсата на убедителни и трайни резултати в делата свързани с корупция на високо равнище и организирана престъпност",  се казва още доклада и ето защо Комисията препоръчва да се предприеме "независим преглед" над дейността на прокуратурата, което е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа.

ЕК припомня, че все още очаква приемането на новия Закон за съдебната власт и изразява "голямо съжаление“, че през септември Народното събрание е отхвърлило законопроекта на Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

"И малкото законодателни промени, предприети през изминалата година, тепърва трябва да докажат своята ефективност", се отбелязва в черновата на годишния доклад, чийто окончателен текст ще бъде одобрен на заседание на ЕК в сряда към 11.30 часа българско време.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com