Екоминистърът уверява, че опасните язовири в страната са под наблюдение

3064
Екоминистърът уверява, че опасните язовири в страната са под наблюдение
Снимка: БГНЕС

Потенциално опасните язовири в България са всички, които се намират в близост до населени места. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на въпрос дали е прочела доклад на Върховната административна прокуратура (ВАП) за състоянието на водоизточниците в страната.

На конкретен въпрос колко точно са язовирите, Василева препрати към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тя говори пред bTV, след като червеният депутат Корнелия Нинова показа доклада за опасните язовири в страната от миналата година. Беше уточнено, че документът засяга минал период на проблеми. Според доклада обаче 90% от язовирите в страната са опасни, а 78 от язовирните стени са в предаварийно състояние. Няма наказани за това нещо, заяви Нинова, облягайки се на доклада.

МОСВ: Няма аварирали язовири, речните нива спадат

Няма сигнали за аварирали язовири. Към момента се наблюдава постепенно понижение на речните нива, съобщиха от екоминистерството. Споре...

Василева изрично подчерта, че са взети мерки за обезопасяване и почистване на проблемни места. Била сезирана и прокуратурата в някои случаи, но не стана ясно кои. Екоминистърът обаче каза, че са разчиствани сметища, които пречат на потока на водата.

Припомняме, че след големите наводнения от 2014 година беше прието всеки язовир, за когото не е изяснено чия собственост е, да бъде стопанисван от съответния областен управител.

Според прогнозите НИМХ не се очаква наближаващо интензивно снеготопене, което да предизвика рискове от наводнения. Всякакви интерпретации и твърдения в обратна посока са лош опит за всяване на паника сред населението, твърдят от министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...