Екотаксите за новите коли вече са по-ниски, а за старите - по-високи

5010
Екотаксите за новите коли вече са по-ниски, а за старите - по-високи
Снимка: БГНЕС

Правителството намали екотаксите за новите автомобили, хибридите и електромобилите, и ги увеличи за употребяваните коли на възраст над 10 години.

Целта на промените е да се стимулира покупката на нови автомобили, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева след заседанието на кабинета, предаде Дарик.

Леко се повишават екотаксите за старите коли

Екотакстите за стари автомобили се увеличават, а за новите коли, хибридите и електромобилите те стават по-ниски, обявиха министърът на ...

Според приетите изменения в наредбата за продуктовите такси за новите автомобили екотаксата се намалява с 5% или 8 лева, а за най-старите коли таксата скача с 3%, което отново се равнява на 8 лева. Най-големият стимул е насочен към желаещите да си купят електромобил - за тях еднократната продуктова такса пада с 30% и става 102 лева.

"В България има регистрирани около 3,9 млн. коли. Голям процент от тях са на възраст над 10 години, като средната възраст е около 16 години. Това, което ние имаме като политика, е изцяло съобразено със стандарта на живот и с икономическите условия в страната. Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства, но не генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си позволят", коментира министър Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com