Експерт: Не всяка подтиснатост е депресия

1751
Експерт: Не всяка подтиснатост е депресия
Снимка: Pixabay

"Хората има проблеми в общуването. Отказват да мислят, а телефонните измамници използват психологически похвати." Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски", в ефира на БНТ.

Според доц. д-р Румен Бостанджиев, когато спрем да осмисляме какво се случва в главата ни и се отдадем на емоциите се случват подобни истории.

Д-р Гълъбова: Сградите на психодиспансерите са в окаяно състояние

Между 80 и 90% от сградите на психиатричната помощ са в окаяно състояние. Това стана ясно от думите шефа на ДПБ "Св. Ив. Рилски" Цветес...

Попитана за убийството в Галиче, Гълъбова заяви, че между случаите във Варна и Галиче има обща връзка и тя е изключително примитивна. "Българите не се интересуваме за нищо друго, освен затова, което се случва в семейството ни. Когато има проблеми в семейството, то искаме да ги махнем. Виждам го ежедневно в работа си с психичноболните. И хората от Галиче искат да решат така проблема - като махнат семейството на Аксел", каза още тя.

"Ние не осъзнаваме,че сме клетки на един общ организъм. Когато човек не може да управлява собствените си емоции, той се свързва с другите хора като по начин, който води до смърт и болка. Трябва да научим децата си на изкуството на любовта. Единственият начин да се свързваме и да оцеляване е през любовта и когато това не се случва - има смърт", заяви Бостанджиев.

По думите на Гълъбова случаите в Сотиря и Галиче са свързани и това са тежки системни проблеми. "Къде са институциите? Щом сме част от обществото, трябва да свикнем, че има правила. Чувството за безнаказаност го има и то се шири и тези неща, идват от хора, които са във фокуса на общественото внимание", каза тя.

Запитана за болестта депресия, то тя бе категорична, че си има медицински пълнеж и тя има симптоми. "Не всяка подтиснатост е депресия. Тя не е оправдание, че сме свършили един куп бели", каза още Гълъбова.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Обществото боледува, броят на психопатите се увеличава

"Обществото ни определено боледува и има много дефицити. Броят на психопатите се увеличава. Агресията се възприема като нещо нормално в...

По думите на Бостанджиев повечето хора си мисля, че щом има "пси" в думата, то тя не го засяга. "От най-ранна възраст децата трябва да се научат на социална и емоционална компетентност, да могат да дефинират проблемите си и да могат да ги решат без насилие", обясни още той.

"В българското семейство има оглушително мълчание. Децата са ангажирани с мрежите и там те се отглеждат. Те не могат да направят разлика между виртуалния и реалния свят и това води до много проблеми. Не трябва да смятаме, че това да им осигурим последните модни дрешки или електроника е достатъчно, трябва да се научим да общуваме", каза още д-р Гълъбова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com