Експерт: Нужен е нов Закон за движение по пътищата

7136
Експерт: Нужен е нов Закон за движение по пътищата

Трябва да се започне работа по изготвянето на нов Закон за движение по пътищата. Това каза в интервю за Агенция "Фокус"Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи във връзка с необходимите промени в документа.

Подготвянето на нов закон е един много сериозен труд, за който се изисква подготовка. Сегашният закон е текстът с най-много промени.

Готви се нов закон за движение по пътищата

След като вчера, 15 март, Народното събрание прие промени в Закона за движение по пътищата, днес депутатите Георги Свиленски (Коалиция ...

"Много от нещата, които са в сегашния закон не им е там мястото. Освен правилата за движение в него има много сложни неща - превозване на опасни товари, регламента за курсовете и за част от пътното платно. Всички тези неща трябва да се махнат от него и да останат само правилата за движение”, посочи Владимир Тодоров.

По отношение на това, дали трябва да бъдат създадени два закона - един, който да регулира движението по пътищата и вторият, който да определя безопасността на пътя, Тодоров обясни, че това не е необходимо. Той добави: "По-скоро тези неща, които не касаят пътната обстановка трябва да си отидат. Има Закон за пътищата, има Закон за автомобилните превози, просто те трябва да си отидат на необходимите места".

Задължително трябва да има по-високи санкции за шофьорите, които са извършили повече от едно нарушение или повтарят едно няколко пъти. Това се налагало, защото в момента те се чувстват безнаказани.

"Стигаме обаче до един много сериозен проблем, който е свързан с невъзможността държавата да събира ефективно глобите”, заяви Владимир Тодоров, като посочи, че само 50% от тях влизат в КАТ. По думите му, за това е необходимо изцяло нов Закон за административните нарушения и наказания. "Старият закон от 1969г. практически не работи в момента и всеки, който иска може да го заобиколи”, добави още той.

Законът за пътищата предизвика нов горещ спор в Народното събрание

Спор по въпроса кога да бъдат гласувани промените в Закона за движението по пътищата, който се разглежда днес на първо четене в Народ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com