Експерти: Управляващите ще могат да доминират в антикорупционния орган

1124
Експерти: Управляващите ще могат да доминират в антикорупционния орган
Снимка: БГНЕС

Предложеният антикорупционен закон и записаната в него процедура за избор на председател и членове на новата комисия за борба с корупцията, позволяват управляващото мнозинство да получи пълна доминация в състава на органа.

Това се казва в становище на неправителствената организация Фондация „Антикорупционен фонд“, изпратено до медиите.

Цачева не иска Радев да избира шефа на антикорупционния орган

Независимостта на антикорупционната комисия се осигурява чрез предложените принципи за нейното структуриране. Само при избор от Народно...

Припомняме, че според внесения от Министерски съвет законопроект председателят на комисията ще се избира с обикновено мнозинство от Народното събрание.

"АКФ подкрепя усилията за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, вклчително чрез повишаване капацитета и ефективността на органите за противодействие на корупцията", пише в документа. Според него съществуващата към този момент институционална и законодателна рамка не дава гаранции за удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията.

"Обединяването, основано на принципи и на функционален анализ, на част от органите в единен антикорупционен орган или орган за интегритет би могло да повиши качеството на извършваната превантивна и разследваща дейност", пише в становището.

Като основно възражение към предложения проект, НПО-то посочва механичното съчетаване под една институционална структура (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) на твърде различни по естеството си функции и дейности – административно-наказващи, установителни, оперативно-издирвателни, аналитични и превантивни.

От гледна точка на функционалния анализ, е оправдано в един орган да съчетани функциите по проверка на имуществените декларации (досега осъществяване от специализирано звено на Сметната палата), установяването на конфликт на интереси (осъществявани от Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), както и функциите по анализ и превенция на корупцията (Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет).

Атанас Атанасов: С Борисов на власт няма как да има борба с корупцията

Бойко Борисов трябва да слезе от власт, за да може да започне борба с корупцията. Той е лицето на олигархията във властта. Това заяви п...

"По този начин би могъл да се изгради единен орган за интегритет с много ясни функции и правомощия", категорични са от фондацията.

Според тях предложената процедура за избор на председател и членове на комисията съдържа един изначален дефект – избор с обикновено мнозинство от Народното събрание, което според тях позволява управляващото мнозинство да получи пълна доминация в състава на органа.

За да се преодолее този дефицит са възможни алтернативни решения в две посоки, смятат от неправителствената организация:

1) изборът да се извършва с квалифицирано мнозинство – 2/3 или 3/5 от всички народни представители – това предполага постигане на висока степен на съгласие около кандидати, които имат безспорни професионални качества и интегритет, признати отвъд политическите разделения;

2) изборът на членове да се извършва от различни конституционни органи – от НС, от президента и от Министерския съвет, каквато е практиката в други съществуващи органи (КОНПИ, КПУКИ, Комисия за защита от дискриминация). По този начин ще се гарантира по-висока независимост на органа от временната политическа конюнктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com