Екзотични идеи: Програмата за саниране в стил Мечо Пух - колкото повече, толкова повече

1342
Екзотични идеи: Програмата за саниране в стил Мечо Пух - колкото повече, толкова повече
Снимка: БГНЕС

Полярни мнения се появиха относно идеята на Сдружението на общините, което предлага 10-годишна национална програма за саниране на целия жилищен фонд. Обмисля се и 3-годишна програма, която да финансира всички проекти останали в резервния списък.

"Тази идея е много интересна, дори екзотична. Тя е на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Прекрасно звучи, стига да може да се намери финансиране. Програмата тръгна с идеята да се убедят хората, че сградите им може да се ремонтират по начин, по който да са енергийно ефективни, това да им спести финансови средства и да живеят в една по-добра среда. Програмата постигна това наистина, след извършените ремонти, нещата изглеждат доста добре на пръв поглед и затова има интерес към нея. Друг е въпросът, че до момента изпълнените проекти подлежат на повторно енергийно обследване, което трябва да покаже какъв е ефектът от всичко свършено до момента", заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов контрира, че иеята е работеща, а кметовете не си падат по екзотичните идеи, а по прагматични такива.

Още: Правителството спря договорите за обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради

"Тъй като от над 3500 проекта са одобрени само 765, което е около една пета от всички, явно че програмата няма да може да стигне този обхват, какъвто беше първоначалният замисъл", каза карловският градоначалник в ефира на Bulgaria ON AIR.

Затова от сдружението на общините предлагат няколко неща - там където има съмнение, че енергийните сертификати на сградите не са реални, да се направи проверка. Второто предложение е всички проекти от резервния списък да бъдат финансирани в следващите 3 години с привлечен ресурс от държавата.

Още: Опорочена ли е процедурата за саниране? Министър Цеков отговори

"В основата на един проект е да се изпълни и да се контролира изпълненото. Аз апелирам към Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да влязат и да проверят изпълнените до момента проекти, за да се установи какво е постигнато като резултат, как е постигнато, какви материали са вложени и съответно да се направи повторното енергийно обследване, финансирано от държавата, защото не може да чакаме етажните собствености да събират пари, и да се даде анализ на тази програма какъв ефект дава", допълни Миланов.

Според него обаче собствениците на сгради ще започнат да зависят твърде много от държавата, ако тя започне да поема всички разходи за саниране.

Още: Министър обясни как се оценяват сградите, кандидатствали за саниране

"Винаги, когато държавата влезе в частна собственост и започне да налива средства, се появяват едни такива уродливи явления, с които собствениците ще загубят интерес да поддържат сградите си. Те ще чакат държавата в рамките на 10 години да им ги ремонтира. Ако влезем в тази хипотеза, ситуацията в сградния фонд ще се влоши и наистина държавата ще трябва да плати всичко", алармира Миланов, цитиран от медиата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com