Елисавета Белобрадова с разказ за проблемите на центровете, грижещи се за жертви на домашно насилие

6423
Елисавета Белобрадова с разказ за проблемите на центровете, грижещи се за жертви на домашно насилие
Снимка: Facebook - Letiashtata Kozzila Erato

Най-сетне изборите свършиха. Започват преговорите за правителство и аз ще участвам в работната група по темите на труда и социалната политика като представител на Демократична България. Затова днес посетих някои от организациите в Стара Загора, които истински градят социалната политика в България от години със собствени усилия. Това пише на профила си във Facebook депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова, известна като Letiashtata Kozzila Erato в социалните мрежи.

Първото й посещение е в кризисен център "Самаряни", членовете на който помагат на жени и деца жертви на домашно насилие, предоставят подслон, помощ и закрила. Сдружение "Самаряни" съществува от повече от двайсет години и възниква спонтанно в помощ на бездомни деца, осигурявайки подкрепа, храна, подслон и дрехи. С времето организацията с подкрепа и на институциите успява да се справи с проблема в региона на Стара Загора и започва дейност по подпомагане на жени и деца жертви на насилие.

За нов случай на насилие над дете в столична ясла, алармира Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова, позната като Letiashtata Kozzila Erato в социалната мрежа Фейсбук, разбуни духовете в социалната мрежа с меко ка...

Организацията поддържа собствен кризисен център на 4 етажа със стаи за подслон, кухня, стаи за игри и двор за децата. Запознах се с част от страхотните деца там. Самаряни помагат с всичко, каквото могат. Помагат и на държавните институции да създадат стандартите за социални услуги, разбира се безплатно. Те споделят пред Белобрадова, че един от основните проблеми, с които се сблъскват по време на 20-годишното си съществуване, е липсата на средства за правна помощ на жените жертви от насилие.

"Едно дело струва 400 лева. Коя от тях може да си го позволи? Има възможност да се допускат безплатни дела въз основа на доход, но съдът не гледа с добро око на тази практика. Жените понякога пишат жалба до съда, но съдът не я одобрява, ако не е написана в определена форма. Това е много голяма загуба на време, защото те имат само трийсет дни за подаване на жалба, а някои от тях събират смелост със седмици", казват работещите там. Друг проблем са здравните осигуровки "Има жени, които не се осигуряват и идват в окаяно състояние при нас. Жени с напреднали онкологични проблеми, с разсипано здраве. А ние не можем да се погрижим само за травмите от насилието. Трябва обща грижа. И започваме да събираме пари оттук-оттам", споделят самаряните.

В кризисния център правилото е, че жените си готвят сами. От години една компания – „Бакари“, дарява хляб. „Със сегашните цени на хляба, това се превърна в изключително ценно дарение", споделят от кризисния център. Друга компания е помогнала да се ремонтира Ковид стая за изолация на болни.

Екипът се гордее с железните си шкафове в кухнята, които "никога повече няма да изгният" - дарение от частна компания. Имат печка, хладилник, показват ми и стаите. Ще им се да имат средства за латекс, а най-голямата цел е котел, който да работи с пелети, защото отоплението на центъра е ужасно скъпо.

Разказ за силата на социалните мрежи и взаимната помощ (ВИДЕО)

Йонка Иванова е основател на фондация "Спаси човека", чиято основна цел е да помага на хора в нужда. Нейна приятелка й споделя за бедст...

По новите правила ще намалеят местата, които центърът може да предоставя. "Казват ни 10 места, но когато имаме една майка с 4 деца, една с 3 и една 2 и центърът е запълнен по новите изисквания, а ние имаме капацитет за още. Да помогнем още“, твърдят те.

„20 години борба за жените и децата им. Минали са през всички етапи на развитие на социалната ни система, помогнали са на хиляди. Сега законът ги нарича "доставчик на социални услуги". Искат социалните услуги да имат истински резултат за хората, които ги получават. Накрая ми казват "Толкова надежди възлагаме на вас и колегите ви". Признавам, че ме сви сърцето. Четири пъти избори тази година, дано това не се случи скоро пак“, пише Белобрадова.

„В петък започват преговорите за социална политика и за съдбата на хилядите самаряни, които помагат на обществото ни да оцелее в човешкия му облик. Надявам се да бъда техния народен представител. Всъщност се надявам всеки един народен представител в 47-то Народно събрание да бъде техния народен представител. Благодаря им за цялата експертиза, а тъй като едно посещение не е ни най-малко достатъчно, за да дефинираме всички проблеми, другата седмица ще се видим пак“, допълва новоизбраният народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Мила Минева: Консерватори от всички страни, съединявайте се (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество