ЕС призова България да ратифицира незабавно Истанбулската конвенция

9846
ЕС призова България да ратифицира незабавно Истанбулската конвенция
Снимка: iStock/Guliver

Евродепутатите гласуваха на 10 май за присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция).

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в документа.

ЕК: България ще трябва да спазва Истанбулската конвенция, дори да не я е ратифицирала

България ще трябва да спазва Истанбулската конвенция, дори да не я е ратифицирала, ако тя бъде одобрена от Съвета на ЕС, според Европей...

ОЩЕ: Евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в Европейския съюз

Шест години след като ЕС подписа Истанбулската конвенция - първият правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета - и въпреки многобройните призиви на ЕП в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко държави членки.

Същевременно становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички страни от блока.

Съдът установи, че подходящият обхват за присъединяването на ЕС е убежището, съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и задълженията на институциите и публичната администрация на ЕС. В съответствие с това в сряда членовете на ЕП гласуваха да дадат съгласието си в два отделни вота, съобщи пресцентърът на Европарламента:

Домашното насилие се превърна в епидемия: Докога депутати ще говорят глупости?

Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и помощ от "Асоциация Анимус". Голяма част от пострадалите се страхуват да се ...

- по отношение на институциите и публичната администрация на Съюза с 472 гласа "за", 62 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се";

- по отношение на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане с 464 гласа "за", 81 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се".

Лукаш Кохут (С&Д, Полша), който е съдокадчик и е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), заяви: "Насилието, основано на пола, е най-големият нерешен ежедневен проблем в Европа. Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо и/или сексуално насилие - около 62 милиона жени. Това трябва да спре! Истанбулската конвенция е призната за най-ефективният инструмент за борба с насилието, основано на пола, тъй като налага конкретни задължения. Чрез присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция ще бъде създаден европейски правен чадър за борба с насилието, който ще защитава жените и момичетата в Европа".

Арба Кокалари (ЕНП, Швеция), водещ евродепутат в Комисията по правата на жените и равенството между половете, каза, че е било време ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция. "ЕС трябва да се активизира и да премине от думи към действия, за да спре насилието, основано на пола, да защити жертвите и да накаже извършителите. Много се радвам, че ЕС най-накрая предприема необходимите стъпки за безопасността и основните свободи на жените в Европа. След почти десет години настояване от страна на Европейския парламент сегашното ратифициране на Истанбулската конвенция ще повиши стандартите в борбата и предотвратяването на насилието, основано на пола".

Европарламентът ни размаха пръст за Истанбулската конвенция и призова за незабавно приемане

Европейският съюз трябва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени с оглед на становището на Съда на ЕС от 20...

Съветът на ЕС вече може да пристъпи към приключване на присъединяването на ЕС към Конвенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com