ЕС застрашава българския тютюн

34938
ЕС застрашава българския тютюн
Снимка: БГНЕС

Новите евроограничения за използване на добавки в производството на цигари може да имат негативно въздействие върху търсенето на някои видове тютюн, отглеждани у нас, като бърлей и ориенталски. Това посочват в свое становище до медиите от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, предаде Стандарт нюз.

От асоциацията са обезпокоени от факта, че Брюксел е постигнал споразумение за забрана на ароматизиращите добавки с вкус на ванилия, на храни, на ментол и др., но тепърва предстои този списък да бъде допълнен.

Дават 11,5 млн. лева доплащания за тютюн

„Правителството одобри схемите за национални доплащания на площ, за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда и биволи, за овц...

Припомняме, че у нас близо 300 хил. души са заети в сферата на тютюнопроизводството, а по отношение на сорта "ориенталски тютюн" страната ни е един от най-големите производители в света.

Според асоциацията, изискването за здравно предупреждение, което да заема 65% от площта на кутията и от двете страни, може да повлияе негативно на марките. Това би повлияло на цената и количествата тютюн, които тютюневите концерни изкупуват от родните производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com