Пленен терорист разказа за подготовката на атентати в Европа

10838
Пленен терорист разказа за подготовката на атентати в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Пленен от кюрдски опълченци боец на екстремистката организация Ислямска държава (ИД) разказа за подготовката на терористи за атаки в Европа, съобщава в. Таймс.

Както пише вестникът, тайната клетка, в която се подготвят терористи, се нарича "Ал Кхарса". Влизащите в нея европейци преминават тежко обучение в таен лагер в Сирия, а след това се връщат в своите страни. По време на курса бъдещите терористи се научават да сглобяват бомби и са подложени на идеологическо индоктриниране.

Задържаха четири германки, присъединили се към "Ислямска държава"

Четири германки, включително и 16-годишно момиче, които са се присъединили към „Ислямска държава“ през последните години са...

"Обучението в бригада "Ал Кхарса" продължава седем месеца. То е много сложно. На всеки европеец, който пресича границата на Сирия, се предлага да влезе в тази бригада. Ако 20 души започват да се обучават, едва пет от тях завършват. След това те се връщат обратно в Европа и извършват терористични актове", признава плененият боец на ИД пред кюрдските опълченци.

Освен тази програма, в клетката също има специален център по работа с потенциални терористи в самата Европа. "Понякога чужденци идват в Сирия и се обучават за специални мисии. След това те могат сами да извършват нападения. Други - това са спящи клетки в Европа, които искат да се присъединят към ИД тук, но не могат. Те остават в своите страни, контактуват ... и когато са готови, организират бомбени атентати ", разказва пленникът.

Според изданието, за две и половина години в редиците на ИД пленникът е успял да преброи около 50 души от Германия, Франция, Белгия и Великобритания, които успешно са завършили обучение в тайното подразделение.

По думите на пленения боец, въпреки тежките загуби на ИД в Сирия, тайната клетка продължава своята дейност. Именно тя е приготвила атентатите в Париж и Брюксел, а в момента се занимава с планиране на нови терористични актове.

Според иракските власти главатарят на ИДИЛ е все още жив

Според директора на отдела на иракското МВР по разузнаване и борба с тероризма Абу Али ал Басри главатарят на „Ислямска държава&l...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа