Фандъкова: София е финансово стабилна

20155
Фандъкова: София е финансово стабилна
Снимка: БГНЕС

София остана инвеститор номер 1 в България в годините на криза. Въпреки че тези 5 години бяха години на много тежка финансова криза, успяхме да запазим финансовата стабилност на общината. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на пресконференция по повод приоритетите в проекта за бюджет за 2015 година, предаде „Фокус“.

„Най-големият проект за тези 5 години безспорно е този за метрото. За тези 5 години в експлоатация бяха пуснати 13 км. метролинии и 13 нови метростанции, заедно с което изградихме 4 буферни паркинги. Трудно мога да изброя всички улици и булеварди, които успяхме да ремонтираме“, заяви Фандъкова.

Потрошиха столичния клуб "Червило"

Близо 20 маскирани са нахлули при отварянето на столичния клуб „Червило“ в центъра на София. С бухалки и бутилки са потрош...

Тя посочи, че за 5 години изцяло са обновени 84 км. улици и булеварди, а 14 км. нови улици са били изградени изцяло, както и близо 100 км. канализация. „За мен като кмет, екологията е изключително важна. Вярвам, че София е зелен град и това е едно от най-големите богатства на града и това се отчита, особено при посещението на нашите гости. Факт е, че за 5 години сме засадили 6 хил. нови дръвчета на територията на града, преобразихме паркове и градини, отворихме врати на два нови парка - паркът на Военна академия и парк „Врана“, добави още Йорданка Фандъкова.

Към 30 септември 2014 година изпълнението на бюджета на Столична община е 72.3%, като с около 20 млн. лева приходите са повече, в сравнение със същия период миналата година, допълни Фандъкова.

„Особено важно за мен е, че данъчните приходи са изпълнени на 75,9%. Отчитаме и изпълнението в разходната част, което е традиционно за това време на годината. Разплащането по големите обекти, като повечето от тях се завършват през есента, предстои до края на годината. Очаквам да имаме и един добър резултат в изпълнението на разходната част“, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя каза още, че ѝ предстои последна година от мандата. „За мен е важно през тази година да успеем да изпълняваме нашите ангажименти, да изпълняваме програмите, които сме защитили. Продължаваме да изпълняваме нашата програма с бизнеса и гражданите“, добави Фандъкова.

Три трансплантации бяха извършени в София

Три трансплантации са били извършени във Военномедицинска академия и в Александровска болница, съобщиха от пресслужбата на Министерство...

По отношение на градския транспорт, тя заяви, че за тази година са пристигнали 46 нови автобуса, като останалите 80 се очаква да бъдат доставени през следващата година. „През тези 5 години с хората от моя екип се посветихме на една мисия, заедно с гражданите на София. Това беше грижата за културата и изкуството. Имахме кауза, която защитавахме, независимо от външната оценка, смятам, че успяхме да постигнем засилен интерес към сектора и зараждане на новата културно-творческа индустрия. Помогнахме на много съвременни творци от всички поколения да разработят проектите си и това им даде възможност да участват в този културен процес“, подчерта още Йорданка Фандъкова.

Изключително важно е, че на пролет пускаме в движение нови 9 км. метролинии, 9 нови метростанции. Свързваме метрото с летище София и с Бизнес парк, което означава допълнително около 90 000 пътници, които ще използват най-модерния и удобен градски транспорт, допълни Фандъкова.

„За 2015 година ще предложим работен вариант на бюджет в размер на над 1 млрд. 460 млн. лева, което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 година. От тях, собствените приходи предвиждаме да бъдат в размер на 558 млн. лева. Капиталовата програма, благодарение на средствата, които имаме, както и европейски средства, остава в размер на над 700 млн. лева“, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че към момента техните изчисления сочат 705 млн. лева за капиталова програма, като делът на европейските средства е над половината – 391 млн. лева. „Това са проектите, които предстои да завършим следващата година от стария програмен период. Разчитаме на правителството, в това отношение на ресорните министри“, подчерта Фандъкова.

През май 2015 г. София ще има 7,7 км ново метро

Строителството на метрото върви по план. През май месец следващата година София ще има още 7,7 км ново метро със седем метростанции, вр...

„За следващата година ще залагаме завършването на 5 нови детски градини и ще започнем строителството на нови 8 такива. За 15 септември отваря врати и ново училище за район Кремиковци, отваря врати и новият Музей за история на София, предстои пълно ремонтиране на парка на Националния дворец на културата и продължаваме програмата за ремонт на пътища и булеварди. Продължаваме рехабилитацията на Цариградско шосе, бул. Сливница в участъка при надлеза на ж.к. „Захарна фабрика“, бул. Витоша, както в частта за довършване на пешеходната зона, така и цялостна рехабилитация в участъка от НДК до Южен парк“, допълни още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com