Финансирането за сектор "Тютюн" ще бъде осигурено и за следващата година

1338
Финансирането за сектор "Тютюн" ще бъде осигурено и за следващата година
Снимка: БГНЕС

Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и за следващата година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“.

„За мен е изключително удоволствие и чест да приветствам всички участници и гости. Благодаря на всички членове на УНИТАБ, които са подкрепили предложението и са направили така, че София да бъде домакин. За нас това е сигнал за подкрепа на българския тютюнопроизводител.

Тя поздрави присъстващите на конференцията и от името на Бойко Борисов. „За България сектор „Тютюн“ е изключително важен и болезнен. Както тази година, бюджетът беше възможен и получихте финансова подкрепа. На прага сме на новата бюджетна година и финансирането за сектора и следващата година ще бъде осигурено“, заяви Танева, цитирана от Фокус.

По думите й българският сектор има все още да извърви пътя на колегите си от другите европейски страни по отношение на организираността, отстояването на своите интереси и сдружението. „Имаме активен диалог с българските производители. Надявам се, че ще подкрепим идеите им, така че да се развият по-бързо“, каза още тя.

Секторът остава един от стратегическите за икономиката на страната ни. Това каза Георги Ралчев от Министерството на земеделието и храните.

„Секторът винаги е бил част от външнотърговското ни салдо. Този сектор е единственият, за който има закон. Много голяма част от това как изглежда законодателството ни се придоби от 2007 г., когато България стана член на ЕС. България днес изпълнява в много голяма степен взети решения за сектора, които са извън периода ни в ЕС. Мисля, че секторът извървя един дълъг път. От 2006 до 2009 г. държавите-членки трябва напълно да прекъснат връзката между производството и финансовата помощ, предоставена в тютюневия сектор“, обясни Ралчев.

По думите му 1874 г. е основополагаща в националната ни история.

„За първи път държавата припознава сектора като значим за икономиката на страната ни. Законодателството се въвежда с една цел – стабилизиране на цените. Този сектор никога не е разглеждан като държава, ЕС, преработватели. Секторът е представлявал територия и обхват, в който винаги е търсено консенсус. Искаме да направим така, че секторът да формира дохода на тютюнопроизводителя по начина, по който той да е доволен и да се гордее от дейността си. Имаше дефицит по отношение на това какъв ресурс ангажираме за наблюдението на този сектор. Даваме си ясната оценка, че трябва да знаем повече за този сектор“, заяви експертът.

Тютюнопроизводители готвят протест

Тютюнопроизводители от гоцеделчевските села са готови да протестират, ако не започне изплащане на реколтата от 2015 година. Земеделци о...

Той уточни, че за първи път е бил въведен регистър за производителите на тютюн. „Регистрират се личните данни и точно площите. Знаем лицата, които произвеждат този тип суровина. Назначени са 27 комисии по тютюна към областните специализирани администрации към МЗХ. За първи път бяха разписани текстове по отношение на представителните организации, които се формират на браншовия принцип. Сектор "Тютюн" е важен за нас и трябва да се развива“, каза още Георги Ралчев.

В България тютюнопроизводството вече е затихващо. Това каза председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ)-2010 Цветан Филев.

„През 2015 година в България са се произвели 23 623 тона тютюн. Много от тютюнопроизводителите не декларират реалните площи, на които отглеждат тютюн. Насадили сме около 16-17 000 хектара. Тенденцията е с намаляваща функция през 2016 г. Разсадени са над 10 000 хектара с тютюн. Намалява броят на тютюнопроизводителите. През 2016 г. с тютюнопроизводство са се занимавали малко над 17 000 производители“, обясни Филев.

По думите му общо три са основните сортове.

„Гръбнакът на българския тютюнопроизводител е отглеждането на ориенталски тютюн. Малко над 12 000 тона тютюн са били отгледани за 2015 г., в Гърция 22 000, в Македония – 25 000, а в Турция – 60 000 тона“, каза още Цветан Филев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com