Фондът за солидарност към ЕС не в ресора на Кристалина Георгиева

17653
Фондът за солидарност към ЕС не в ресора на Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Ресорът на еврокомисаря по бедствия и аварии Кристалина Георгиева се ограничава единствено до хуманитарната помощ и реакция при кризи в начална фаза. Това съобщи пред Дарик пресаташето на българския еврокомисар Ирина Новакова. Отговорността за това дали България ще получи финансова помощ от Европейския солидарен фонд е на еврокомисаря по регионалното развитие.

За момента еврокомисарят по бедствия и аварии Кристалина Георгиева не е уведомена от българските власти, че имат нужда от помощ за справяне с наводненията в Мизия, добави Новакова.

Прокуратурата се самосезира за наводнението в Мизия

Прокуратурата се самосезира за новоднението в община Мизия и възложи на полицията предварителна проверка, която да изясни причините за ...

По думите на пресаташето Ирина Новакова еврокомисарят по бедствията и авариите няма отношение към фонда за солидарна европейска помощ, а ресорът на институцията се ограничава в хуманитарната помощ и реакцията при кризи в началната фаза.

„Това е в компетенцията на комисаря по регионално развитие. Това е известен факт. Това, което може да направи комисията в нейния ресор в областта на хуманитарната помощ и реакцията при кризи е помощ със средствата на „Гражданска защита". Европа има механизъм за гражданска защита и ако има нужда някоя страна, в която има бедствие, основно свързано с гражданска защита, например екипи, екипировка, средства за спасяване на хора, ако има такива нужди това е в рамките на ресора на комисар Георгиева. Ако България има нужда от помпи за източване на водата, от палатки, от одеала, от екипи за спасяване на хора, от лодки или хеликоптери, това би могло да се предостави чрез средствата на „Гражданска защита" и да бъде координирано с Европейската комисия. Това е в първия етап при реакция при кризи това е което можем да направим, материална и експертна помощ", обясни Новакова.

„Когато става въпрос за по-дългосрочна финансова помощ за възстановяване, правилата са такива, че Фондът за солидарност е в ресора на комисаря по регионално развитие. Затова и той не се води за спешна мярка за реакция при кризи. Там се кандидатства тогава, когато е ясен размерът на щетите. Тогава вече може да се прецени дали даден случай отговаря на правилата", уточни още Новакова.

Българските власти не са поискали помощ от еврокомисаря по бедствия и аварии. Ако това се промени, ние сме готови да откликнем, заяви Новакова. По думите й в подобни ситуации еврокомисар Георгиева използва и неформални канали, за да съдейства на България.

Наводненията удариха и по реколтата в Румъния

30 хил. хектара земеделски земи са били ударени от валежи и реколтата там е сериозно пострадала.   Наводненията са засегнали час...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com