Футболните фенове излизат в Пловдив на протест срещу Главното мюфтийство

21575
Футболните фенове излизат в Пловдив на протест срещу Главното мюфтийство
Снимка: БГНЕС

Организиран протест срещу претенциите на Главното мюфтийство за четири имота в Пловдив ще има днес в Града под тепетата. В него ще участват фенове от агитките на шест български футболни клуба – „Ботев Пловдив”, „Локомотив Пловдив”, „Левски”, ЦСКА, „Пирин Благоевград” и "Берое".

Мястото на събитието е пред Съдебната палата в Пловдив, където от 10:00 часа има заседание на по заведения иск на Главното мюфтийство за общо четири общински имота в града, сред които Чифте баня. Другите са имот и сгради на бул. „Цар Борис Трети Обединител" 50 , идеални части от имота, в който се помещава съда и турските гробища.

Карлово спечели на първа инстанция делото за "Кармазъ джамия"

Община Карлово спечели на първа инстанция делото по предявен иск на Главно мюфтийство за имот, бивша „Кармазъ джамия” в гра...

Футболните фенове се кълнат, че са обединени от една кауза и няма да предизвикват напрежение и сблъсъци. Те казват, че искат да запазят българската историческа памет и няма да носят знамена на различните агитки – само българският флаг.

Протестът в Пловдив е подобен на тези в Карлово и Стара Загора срещу претенциите на мюфтийството за Куршум джамия и Ески джамия.

„Не виждам проблем в една демократична страна, българска институция да подаде имотни претенции пред българския съд", заяви пред Дарик главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов. Според него протестите не са основания за промяна в позицията на мюсюлманското вероизповедание. Той уточни, че мюфтийството води 26 дела за 29 имота, като сред тях има 8 джамии, терени, гори, земеделска земя, градски пощи и сгради. Няма да се откажем от исковете, но имаме нагласата за диалог с общините по конкретните казуси, заяви Ахмедов. Попитан какво ще каже на протестиращите той заяви, че е необходим толеранс и обективизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...