Георги Лозанов: Най-рискованите зависимости са политическите

14480
Георги Лозанов: Най-рискованите зависимости са политическите
Снимка: Thinkstock

Ако един журналист се превърне в политик, той престава по самата си същност да бъде журналист. Двете роли са конфликтни помежду си. Не можеш да ги практикуваш едновременно, коментира пред БНТ шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. По думите му журналистиката трябва да е независима и това не е някакво пожелание към нея, самата й същност е такава. Най-рискованите зависимости са политическите, подчерта Лозанов.

Според него в закона трябва да се вкара термина „политическа реклама". В европейските държави е въпрос на професионализъм и възпитание да не допускаш такова смесване.
Необходимо е да има някакъв тип ново регламентиране между медиите и политиката. Предлагам този инструмент с политическата реклама.

БСП иска по-строг финансов надзор за БНТ и БНР, критикува СЕМ

Депутатите приеха отчета на СЕМ за дейността на регулатора за 2012 година. Документът предизвика критики от страна на депутати от Коали...

Когато има реклама, започват да звучат звънци и аларми - сега навлизаш в една територия, която ще повлияе на твоя избор. Този избор и в политическо отношение е такъв. Ако някой ти диктува нещо, а не прави журналистика, трябва поне да бъдеш предупреден, посочи Лозанов.

Според него е редно зрителят да знае мотивите на този, който говори. Затова било важно да се знае собствеността на медиите.
Шефът на СЕМ прогнозира една много тежка предизборна кампания.

След изборите не излязохме от предизборната ситуация. Вдигна се тона на говорене. Политическата реч стана враждебна. Влязохме в друг тип политически отношения.Медиите няма да излязат невредими от тази кампания, каза още той.

 

Лозанов: Социалните мрежи се превърнаха в долна камaра на парламента

Няма никакво съмнение, че социалните мрежи са създали една нова комуникативна ситуация, в която хората могат пряко да изразяват мнениет...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com