Георги Лозанов: Няма ново радио на турски, има смяна на честоти

5716
Георги Лозанов: Няма ново радио на турски, има смяна на честоти
Снимка: БГНЕС

Идеята за учредяване на радио „Кърджали” не е моя, а е част от план с продължителност от десет години. Това заяви пред Нова телевизия генералният директор на БНР Радослав Янкулов заради идеята да бъде създадено ново радио, с тричасова програма на турски език. Днес, след половин час, официално започва протест на ВМРО пред сградата на СЕМ, където трябва да има заседание за новата лицензия.

Ние няма да лицензираме никаква нова програма на турски език – говорим за програмата на Радио „България”, подчерта изрично председателят на СЕМ Георги Лозанов, чиите думи са съвсем различни от тези на колежката му от УС на СЕМ Мария Стоянова. Преди 20-тина дни Стоянова изрично подчерта, че новата програма въобще не е същата като турската на Радио „България”. Създава се изкуствено напрежение, подчерта Лозанов.

ВМРО се готви да съди Георги Лозанов заради радио "Кърджали"

Заместник-председателят на ВМРО и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки подготвя документи за съдебно дело срещу председателя на Съвета з...

Същевременно евродепутатът Ангел Джамбазки посочи, че Радио „България” има национален, а не регионален лиценз. И попита къде са програмите за българите в Македония, в Сърбия, в Турция. На кои честоти се излъчва радио „България”, попита още Джамбазки и добави - какво се чува на честота 90.1 мегахерца от предавателя в село Венец в Шуменска област? Според него има излъчване на турски език. Обяснението е просто – предизборно навеждане на Янкулов и Лозанов, сигурен е Джамбазки. Дали някои от хората в СЕМ нямат връзки с ДПС, продължи заместник-председателят на ВМРО. Джамбазки каза, че ще съди Георги Лозанов, защото не дава право на достъп на информация относно създаването на новата регионална станция.

Лозанов отговори, че еднолично не може да даде разрешение, а трябва да го направи съветът на СЕМ. Шефът на СЕМ обясни и, че излъчванията на средни вълни се прекратяват, заради технологични съображения. Нека ВМРО да води спора в парламента, за да падне изискването за предавания за малцинствата, съгласно закона – ако не им е неудобно, каза още Лозанов.

Радослав Янкулов пък извади лицензията на Радио „България” за програма на турски език от 2005 година и прочете, че 30% от времето е предвидено за култура. Сменят се просто честотите на разпространение, подчерта Лозанов.

Относно контролът какво се говори на турски, Янкулов отговори: „Който иска”. Вероятно няма никакъв проблем, след като десет години програмата на Радио „България” си се излъчва, добави генералният директор на БНР. Опитват се да внушат, че няма проблем – ако беше едно и също, нямаше да искат нова лицензия, опонира Джамбазки. Имат лиценз за национално разпространение, не за регионално – в Кърджали и Шумен. Прави се, за да може кметовете на ДПС в двата региона да кажат на избирателите си, че им е пуснато радио на турски, категоричен е Джамбазки. Избори има всяка година, а заявката е радиото да заработи от януари чак, каза Янкулов. И посочи, че на ултракъси вълни в Кърджали отдавна се излъчва 21 часа програма „Хоризонт” и три часа програма на турски език от Радио „България” – къде бяха тогава тези патриоти, завърши с въпрос от Янкулов обърканата сага.

И от СЕМ нападнаха Янкулов за Радио "Кърджали" и турската му програма

СЕМ е свикана на 18-ти август, когато всички са в отпуск, за да издаде лиценз за „турско радио”. Целяло е да се даде лиценз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com