Гешев сезира няколко европейски институции за отказа на Сърбия да задържи обвиняеми по случая NEXO

1373
Гешев сезира няколко европейски институции за отказа на Сърбия да задържи обвиняеми по случая NEXO
Снимка: БГНЕС

Сърбия не е изпълнила задължението си по Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти. Така на издирваните е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

Това пише в писмо на главния прокурор Иван Гешев до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия, съобщиха от прокуратурата.

ОЩЕ: Прокуратурата изпрати заповед за задържането в Сърбия на двама от собствениците на NEXO

"Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика", пише в писмото на Гешев.

В него главният прокурор отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.

Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални престъпления да избегнат правосъдие. Това каза междувременно пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„По силата на конвенцията страните имат ангажимент да осигурят ефективни и бързи действия по процедурите за екстрадиция. Освен това, подписвайки документа, страните се задължават да подобрят юридическото сътрудничество помежду си по наказателноправните въпроси", каза Милева.

Прокуратурата се ядоса на Сърбия, че отказала да задържи съоснователите на "Нексо"

Софийска градска прокуратура е уведомила главния прокурор Иван Гешев, че Сърбия не е спазила международните договорености по Европейска...

Става дума за действия по разследването “Nexo”. Прокуратурата води разследване за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, и причинени вреди в различни държави.

Групата е действала от началото на 2018 г. до 12 януари тази година у нас, във Великобритания и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четирима, сред които Коста Кънчев и Антони Тренчев.

На 4 април прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция - Интерпол.

Три дни по-късно е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми са пристигнали на на 6 април в 23:05 ч. на летището в Белград с полет от Дубай. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 7 април по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com