Година след началото на войната: Огромно шествие в подкрепа на Украйна (ВИДЕО)

4277
Година след началото на войната: Огромно шествие в подкрепа на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Шествие в подкрепа на Украйна и против позициите на българския президент Румен Радев спрямо войната се провежда в София.

Хиляди се събраха през президентството още преди обявения начален час 19:00 часа. "Слава на Украйна", "Мир", "Свобода" са призивите, които се чуват най-често на шествието. В него се включи и известният музикант Васко Кръпката, който изпя емблематичната си песен „Нека бъде светлина“. „Импийчмънт Радев, позор. Долу КПСС, долу болшевиките. Отивам до Киев да им повдигна духа и като се върна, ще разказвам“, заяви той пред множеството.

Шествието тръгна от сградата на Президентството към 19:30 часа и трябва да стигне до "Орлов мост". В него участват много млади хора, украинци и дори руснаци, които споделят, че са благодарни за помощта, която България оказва на Украйна. Пред Руската църква демонстрантите се спряха с викове: "долу Путин", "убийци" и "тук не е Москва".

Петър Танев от гражданско движение "За свободна Русия" в България, който е с руски корени, обясни, че заедно с украинското знаме, носи и бяло-синьо-бяло знаме, с което показва, че има руснаци, които са против режима. "Това знаме е на руснаци, които са против Путин. За нас е много важно да имаме свой символ, защото след началото на инвазията официалното руско знаме бяло-синьо-червено беше изключително окървавено след престъпленията на руската армия и самия режим на Путин", каза той пред БГНЕС и допълни, че то е измислено заедно с руското гражданско общество в интеграция. "Знаме без кръв, без червен цвят и много хора го харесват. Това е много важно за нас", отбеляза Танев.

Евгений Чупов също е част от гражданското движение "За свободна Русия" и е първият политически бежанец, получил международна закрила в България. Той споделя, че в Русия социологическите проучвания са манипулирани съгласно дневния ред на Кремъл и няма смисъл да се правят изводи за това дали руското общество подкрепя войната. По думите му повечето хора наистина се страхуват, дори и руските опозиционери, и не трябва да се вярва дори и на т.нар. независими проучвания. "Там е пълен страх, просто нещо, което никога не съм виждал преди", разказва той.

Една година от началото на войната отбелязаха и бежанците от Украйна, намерили убежище в Бургас. Те се събраха пред сградата на общината, а кратката им демонстрация премина под мотото „Бургас: България е с Украйна!“. На площад „Атанас Сиреков“ събралите се предимно майки с малки деца изрисуваха гълъб с разперени криле. Бяха оставени и обувки като символ на погубените човешки животи. 

Шествие „Не на руския терор! България е с Украйна!“ имаше и в Русе. Сборният пункт на участниците бе на площад „Александър Батенберг“ пред сградата на Русенския исторически музей.От там шествието премина по централната пешеходна улица в града, за да стигне пред Паметника на свободата. 

В знак на подкрепа към украинския народ днес сградата на общинската администрация в Стара Загора светна в цветовете на украинското знаме. В 18:00 ч. от площада пред общината също започна мирно шествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

След абитуриентски бал: 14-годишен е с алкохолно натравяне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com