Граждани почетоха паметта на избитите от комунистическия режим

1873
Граждани почетоха паметта на избитите от комунистическия режим
Снимка: БГНЕС

Граждани почетоха паметта на избитите от комунистическия режим на 9 септември 1944 г. Както всяка година, те поднесоха цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма, предаде БГНЕС.

„9 септември е дата, която всеки българин би трябвало да отбележи със смирение и мълчание в памет на жертвите, които са дадени след нея“, каза Вили Лилков. Според него това е дата, която трайно разделя българското общество и нанася непоправими последици върху живота до днес. „Длъжни сме да отбелязваме тази дата, длъжни сме да помним, че комунистите идват в България с помощта на една чужда армия, че извършват преврат и избиват елита на българската нация“, посочи той. Вили Лилков твърди, че може да докаже, че много от проблемите, които днес има България и много от последствията за това, което се случва днес, се коренят в датата 9 септември и събитията непосредствено след нея. „Така, че трябва да сведем глави в памет на жертвите на комунизма и да помним, и да предаваме това, което ние знаем, на поколенията, които, за съжаление, са осакатени в своето образование и не знаят какво точно означава българският комунизъм“, посочи Лилков.

Нинова за 9 септември: Нека почетем хората, посветили живота си за съвременна България

"На Девети септември отдаваме почит на всички, дръзнали да се изправят срещу фашизма". Това написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия...

Сред хората тук днес срещаме и Стефан Дърводелски и съпругата му Дороти, които живеят в Австралия. „Днес сме 9 септември - най-черната дата в историята на България. Искаме да си спомним за хората, дето се борили и са умрели срещу комунизма“, каза той. Мъжът, който тогава е бил 19-годишен, си спомня днес, че на 9 септември семейството му било в с. Мърчево и през нощта 4 души с шмайзери ги събудили в 2 часа през нощта. „При нас беше моят вуйчо, който беше учител в Мърчево. Той беше голям германофил и тези хора го взеха и досега тази картина е много ясна пред очите ми“, разказа той. Така по разказа му взели само вуйчо му, за щастие, по-късно го пуснали.

Радослав Стойчев каза, че е тук, защото трябва да почетем тази дата като една от най-черните в българската история. „Трябва още млади хора да разберат какво се е случило, за да може присъствието на млади хора тук на този ден осезаемо да бъде по-голямо“, казва младият мъж.

9 септември – датата, която разделя България

9 септември - датата, която и днес разделя обществото

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българс...

Днес се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество. За мнозина тя е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

Историята

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com