Граждански организации: Депутатите искат да неглижират правата на децата

6324
Граждански организации: Депутатите искат да неглижират правата на децата
Снимка: БГНЕС

Отворено писмо с протест срещу готвени промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) изпратиха общо осем неправителствени организации. Писмото е с адресат Народното събрание, както и лично до премиера Бойко Борисов.

Протестът касае предвидено премахване на третата инстанция при семейни и трудови дела. Ако промените се приемат, това означава, че този тип дела няма да стигат до Върховния касационен съд (ВКС).

Правосъдието дава 44 000 лв. за сайт за човешките права

Министерството на правосъдието обяви обществена поръчка за изработката на сайт за защита на човешките права на стойност 44 000 лв, с ...

Изменението би засегнало основно съдебните спорове за родителски права и правата на децата. Според неправителствените организации, подписали писмото, това е пряко нарушение на Конституцията. Чл. 119, ал. 1 от Конституцията гласи, че „правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища”, казват НПО-тата. Как може да се правят такива промени, без да има широко обществено обсъждане, питат гражданските организации.

Изказано е и съмнение, че промяната се прави заради „интереса на определен кръг заинтересовани съдии от ВКС”. Справедливо ли е правата на човека да излязат от компетентността на касационната инстанция, а тя да се занимава предимно с имуществени спорове, питат още възмутените организации. И добавят, че ако тези промени минат, ще се създаде риск от възникване на разнообразна практика на апелативните съдилища при едни и същи случаи.

НПО-тата припомнят и, че в България отдавна е трябвало да бъдат създадени съдилища само за дела, касаещи правата на деца и родителите, но това не трябва да стане при махане на ВКС като трета инстанция.

Новите законови изменения вече минаха на първо четене в Комисията по правните въпроси на Народното събрание.

БХК: Грижата за децата, свободата на словото и СРС - проблемите у нас

Най-сериозните и масови нарушения на правата на човека в България през миналата година са свързани с третирането на търсещи закрила, св...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com