Граждански организации подеха мисия срещу тютюневия гнет

2510
Граждански организации подеха мисия срещу  тютюневия гнет
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Старт на гражданската мисия "Да избавим България от тютюневия гнет" стартираха неправителствени организации. На пресконференция в БТА граждански организации и симпатизанти на Коалицията за живот без тютюнев дим представиха инициативата си, която включва обиколка на предизборните щабове на партиите и срещи с кандидат-депутати от всички политически сили.

"Целта на мисията ни е да открием пред бъдещите народни представители пътища за противодействие на този съвременен "гнет" над българите - употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, посочи председателя на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова. От коалицията ще настояват за "политики с активни действия на държавата, затваряне на  пробойните в действащите ограничения за употребата, рекламата, спонсорството и промоцията на тютюн, еманципиране на държавата от хватката на тютюневите гиганти", съобщиха инициаторите на мисията.

"Всички политически партии уверяват, че ще работят за доброто на българите, но в контраст, България страда от ужасяващ бич – зависимостта от употребата на тютюн и досега в България не е  имало решителна държавна политика по посока решаване на тези проблеми", посочи Павел Антонов, управляващ редактор, фондация "БлуЛинк".

България е на първо място в Европа по тютюнопушене

България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщ...

Преглед на предизборните програми на партиите, извършен от коалицията, показал, че във всяка от програмите има раздел за здравеопазването, но думата "тютюнопушене" липсва. "България е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява, никой не учи младите как да живеят здравословно", изтъкна още д-р Гешанова.

Маршрутът на гражданската мисия включва основните претенденти за участие ва следващото Народно събрание. Вече са проведени срещи с представители на "Продължаваме промяната", и ГЕР, а днес предстоят с "Демократична България", планират се разговори с БСП, ДПС, ИТН и "Български възход" и останалите политически формации.

Като приоритетно искане от коалицията посочиха изпълнението на ангажиментите на България по Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ), европейското и национално законодателство.  "Всичките ни искания са стъпили на тази конвенция и искаме България да изпълни задълженията си", подчерта председателят на Коалицията.

Сред исканията са да се ликвидира външната реклама на тютюневи изделия, да се забрани спонсорството от страна на тютюневите компании, стриктно спазване на забраните за пушене и разширяване на обхвата и органите за контрол, вдигане на акциза на тютюневите изделия и свързаните с тях продукти.

31 май - Световен ден без тютюнев дим

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се пр...

От коалицията са изготвили аналитичен доклад "Токсичната зависимост", показващ как индустрията формира в своя полза политиките за ограничаване употребата на тютюневи изделия. Според изводите в него, при липса на ясно виждане и правилни приоритети от страна на държавата и при липса на всякакви усилия от нейна страна да опази населението си от влиянието на тютюневата индустрия чрез въвеждане на правилна регулаторна рамка, то разширяване на пазарите, попълването на армията на пушачите с нови млади попълнения и увеличаването на печалбите на индустрията, се явява мисия напълно възможна. 

По данни на Евростат 38% от българите пушат, а много повече - пасивни пушачи, членове на семейства и близки на жертви плащат тежък дан на тютюневата зависимост. Той се измерва със загуба на 22 000 български живота годишно, с всички трагични последствия за семейството, както и рекордни нива на заболявания, предизвикани от тази зависимост, като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни, изтъкнаха още инициаторите на гражданската мисия.

25% от 16-годишните български деца пушат, алармира д-р Маша Гавраилова, председател на Сдружение "България без дим" и посочи, че децата в България пропушват между 11 и 13 годишна възраст.

Крайно време е държавата да направи промяна в своите политики за ограничаване на тютюнопушенето, категорични са представителите на коалицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com